Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Svårt att förstå – ta hjälp av Sverige”

Johannes Hösflot Kläbo. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Sveriges stafettlag från VM i Seefeld. Foto: MARKLUND JOEL / BILDBYRÅN
Torbjörn Nordvall. Foto: BILDBYRÅN

Johannes Hösflot Kläbo och det norska skidförbundet kan inte komma överens. 

Den svenske landslagsprofilen Torbjörn Nordvall har svårt att se hur konflikten kunnat uppstå. 

”Ta hjälp av Sverige”, skriver Nordvall i en krönika för Nettavisen.

Ni känner igen frågan. Den har varit kopplad till flera av de största vintersportprofilerna de senaste åren, som Petter Northug, Henrik Kristoffersen och Charlotte Kalla: avtalet mellan utövare och förbund. 

På det stora hela kan man säga att utövarna vill ges större möjligheter att exponera sina privata sponsorer, och känner sig begränsade av riktlinjerna som finns kring förbundets egna finansiärer. 

Och just nu har alltså en av världens bästa längdskidåkare, Johannes Hösflot Kläbo, inte skrivit på ett avtal med det norska förbundet. Det ska råda vissa oklarheter kring var gränsen går mellan jobb och privatliv, och vem som när, var och hur äger marknadsrättigheterna. En stor fråga ska även röra sociala medier, och när vilka sponsorer som får exponeras på utövarnas konton.

Kritiken: ”Anmärkningsvärt”

Torbjörn Nordvall, tidigare presschef i det svenska landslaget och fortsatt personlig mediekontakt åt Charlotte Kalla, har svårt att se hur situationen kunnat uppstå. 

”Världens skidkung vet alltså inte riktigt när han kan jobba med sitt privata marknadsarbete, tillfredsställa sina egna sponsorer och bygga sitt eget varumärke. Det är högst anmärkningsvärt”, skriver Nordvall i en krönika för Nettavisen

”Hur kan ett nationsförbund vara så restriktiva här? Det har jag väldigt svårt att förstå”.

Kravet: Ta hjälp av Sverige

Nordvall menar i krönikan, som har rubriken ”Ta hjälp av Sverige”, att det norska förbundet bör snegla mot den svenska lösningen. Charlotte Kalla stod utanför det svenska förbundet under två säsonger, men enligt Nordvall handlade det aldrig om någon konflikt mellan parterna. Och upplägget i Sverige är enkelt, menar Nordvall: 

Under de dagar som förbundet står för kostnaderna (träningsläger och tävlingar) måste utövarna vara lojala mot förbundet och deras sponsorer. Resten av året är utövarna sina egna varumärken. 

”Då äger Charlotte Kalla, Frida Karlsson, Calle Halfvarsson, Stina Nilsson och de andra stjärnorna sina egna marknadsrättigheter. De kan i lugn och ro exponera sig på sociala medier med egna sponsorer och jobba för dem”, skriver Nordvall.  

”Det svenska regelverket är enkelt och tydligt att förstå”.