Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svaret: "Hon borde
rannsaka sig själv"

Maria Rydqvist.
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN
Rikard Grip.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Johan Sares.
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYR N

Längdåkaren Maria Rydqvist gick i går ut och kritiserade damtränaren Ole Morten Iversen.

Rydqvist riktade även kritik mot skillnaden som görs på könen i landslaget.

Nu svarar förbundskaptenen Rikard Grip på landslagsåkarens kritik.

– Ole Morten har mitt stöd till 110 procent, säger Grip.

I går publicerade Maria Rydqvist ett blogginlägg där stark kritik riktades mot det svenska damskidlandslagets tränare Ole Morten.

– Eftersom jag kom in senare tyckte han att jag behövde tillrättavisas och jag har funderat själv över varför det blev så. Han såg väl att jag inte passade in i mallen för hur han tyckte hur vi skulle vara, sa Rydqvist till SportExpressen om den spruckna relationen i går.

För Sveriges förbundskapten kom Rydqvists kritik väldigt oväntat - i alla de samtal han haft med landslagsåkarna under vintern har Ole fått mycket beröm.

– Vi har haft utvärderingssamtal och det har bara varit positiva tongångar från damgruppen. Jag tycker personligen att Ole Morten har gjort ett bra jobb med laget totalt sett. Sen är det alltid att det kommer till situationer där man har olika åsikter och tankar men han är en oerhört ödmjuk och sympatisk person som gjort ett bra jobb i Sverige och han har mitt stöd till 110 procent, säger Rikard Grip.

"Vi gör ingen skillnad på kvinnor och män."

Under vintern petades Maria Rydqvist från landslaget och i VM fick hon nöja sig med en plats som reserv. Relationen mellan Rydqvist och Morten ska enligt hennes egna uppgifter dock ha varit kylig ända sedan säsongsstarten.

Är den här sprickan något du känts vid under vintern?

– Spricka och spricka, de har haft en meningsskiljaktighet om vissa saker och det är väl fullt naturligt att det blir så i vissa situationer också. Men den känsla är att vi har pratat ut om det och rett ut det, och det är det viktigaste. Det händer ofta att man tänker och känner olika om saker då är det viktigaste för oss i ledarorganisationen att vi ser det är som ett lag.

Vad innebär det?

– Det innebär att det är nio damer och tio herrar. Sen är det inte alltid optimalt för varje individ då det är svårt att anpassa för alla men det gäller ju att vi hela tiden värnar om den totala bilden av längdlandslaget då kan det bli att man tycker olika.

Maria berättade i går att hon under vintern känt en större skillnad i hur landslaget gjort skillnad på de kvinnliga och de manliga längdåkarna - något Grip inte alls känns upplever på samma sätt.

– Vi gör ingen skillnad på kvinnor och män. Sen kanske vi gör skillnad mellan olika individer men det handlar ju om hur dialogen varit och hur förutsättningarna ser ut fram till att olika beslut sker.

Längdchefen om kritiken

Sveriges längdchef, Johan Sares, blev förvånad när han nåddes av uppgifterna om Rydqvists kritik och ställer sig bakom Ole Morten.

– Jag blir ju liksom förvånad att kritiken kommer – och att den kommer mot Ole Morten. För när Ole Morten kom till vår verksamhet för ett år sedan så har en bara hört positivt, säger Sares till SVT Sport.

Det ska inte heller röra sig om något kommunikationsproblem mellan Rydqvist och Morten.

– Nej, det tror jag inte. Absolut inte. Ingen kommunikationsmiss från båda håll. Det är nog Maria själv som är den som bör rannsaka sig, säger Sares.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.