Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT-profilens förslag ratas av Rickardsson

Jacob Hård. Foto: SVEN LINDWALL
Daniel Rickardsson. Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY
Wolfgang Pichler. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL KAPPELER / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA

HOLMENKOLLEN. Det svenska herrlandslaget i längdskidor har en tung säsong bakom sig. 

Och nu borde de ta hjälp av skidskyttetränaren Wolfgang Pichler, tycker SVT:s expert Jacob Hård. 

Men det är en lösning som inte gillas av Daniel Rickardsson. 

– Det tror jag inte är en lösning på problemet, säger han. 

De svenska längddamerna har en stark säsong bakom sig. Framför allt är det Charlotte Kalla och Stina Nilsson som stått för de stora framgångarna. 

I OS i Pyeongchang tog Kalla hem fyra medaljer, ett guld och tre silver. Stina Nilsson lämnade spelen med ett guld, två silver och ett brons.

Men för de svenska herrarna har den gångna säsongen dock inte varit någon munter tillställning. Under OS i Pyeongchang blev det inte en enda medalj och i världscupen har det gått lika trögt. 

SVT:s skidexpert Jacob Hård tror att en lösning på problemet hos det svenska herrlandslaget skulle kunna vara att ta hjälp av skidskyttetränaren Wolfgang Pichler.

De svenska skidskyttarna skördade stora framgångar under OS i Pyeongchang

– Jag tror att det finns någonting att hämta där och lära av. Det vore ju underbart att hitta en ledare som kunde ingjuta sådant mod och sådant självförtroende i unga svenska skidkillar, säger Hård i SVT: s Vinterstudion

Wolfgang Pichler. Foto: MICHAEL KAPPELER / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA

”Pichler är inte lösningen”

Daniel Rickardsson, som slutade på en elfteplats i lördagens femmil i Holmenkollen, tror dock inte på Hårds idé om att ta hjälp av Wolfgang Pichler.

– Jag tror inte att det är så enkelt att det skulle hjälpa att in honom. Visst, skidskyttarna hade stora framgångar i OS men det handlar inte bara om Pichler, det finns andra bakom framgångarna också. En skyttetränare till exempel, säger Rickardsson och fortsätter. 

– Problemet på herrsidan är att vi i Sverige just nu är mitt i en generationsväxling och därför har det varit tufft ett tag. 

”Tro på sig själva”

Jacob Hård menar dock att just generationsväxlingen skulle kunna vara något som Wolfgang Pichler skulle kunna hjälpa till med. 

– Jag menar inte att man ska kopiera det han gör, jag menar inte att den träningen han gör med skidskyttarna gör är den rätta men det han lyckas med är att få unga individer att tro på sig själva, att lyfta, att prestera över vad man kan förvänta av dem, säger Hård i SVT. 

 

LÄS MER: Rickardsson: "De kastade öl på mig"