Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svarar nu efter kaoset: ”Fattar att folk undrar”

Jonas Peterson.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ola Strömberg.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stina Nilsson och Charlotte Kalla.
Foto: ANTONIO BAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det gungar i toppen av längdlandslaget.

Flera tunga ledare har lämnat - och efter endast fyra månader på sin post så fick den nye landslagschefen Jonas Peterson sparken, enligt TT.  

Förbundets hantering av sin organisation har kallats ”tragisk”.

– Jag fattar att folk kan undra vad det är som händer, svarar Ola Strömberg, förbundsdirektör och tillförordnad längdchef. 

I slutet av november börjar en ny säsong av längdskidor - och stjärnor som Stina Nilsson, Charlotte Kalla, och Frida Karlsson laddar för nya pallplatser. 

Om det är lugn och ro kring det svenska landslaget? Knappast. 

Under den inledande delen av 2019 har det varit turbulent på ledarsidan. Först valde landslagschefen Rikard Grip att tacka för sig i slutet på vintern. Några veckor senare lämnade längdchefen Johan Sares och damtränaren Annika Zell sina poster. 

– Det är givetvis en lite rörig situation, sa Stina Nilsson tidigare i somras. 

Skarp kritik från Viktor Thorn

Som ny landslagschef plockade förbundet in Jonas Peterson. Men i helgen stod det klart att densamme avbryter sitt uppdrag - efter endast fyra månader. 

Herråkaren Viktor Thorn riktade efter det plötsliga avhoppet kritik mot förbundet, och menade att turbulensen på ledarsidan påverkar åkarna. 

– En organisation ska vara klar i maj och inte i augusti. Men det är som det är. Jag sitter inte i förbundets styrelse så jag kan inte påverka det så mycket, men jag tycker det är dåligt skött av förbundet, sa Thorn till SVT Sport

”Inte varit helt överens”

Enligt TT så fick Peterson sparken till följd av en schism med skidlandslagets vallningsteam. Allt började med att avgående längdchefen Johan Sares i sin utvärderingsrapport för förra säsongen menar att vallningsorganisationen bör omorganiseras. 

När Petersson inledde det arbetet lämnade vallningschefen Urban Nilsson sin post i maj i år, vilket blev starten på en konflikt mellan Peterson och vallateamet. 

För TT bekräftar Peterson att det var en av de stora anledningarna till att han fick sparken och för SportExpressen utvecklar han sina tankegångar: 

– Det är väl olika saker i förändringsarbetet i organisationen där vi inte har varit helt överens, säger Peterson. 

– Då har vi diskuterat det och försökt hitta lösningar, men när man kommer till en viss punkt känner man att det är bättre att gå skilda vägar. Det är så klart inget lyckat. Varken för mig själv eller för skidförbundet. 

Han säger vidare att han fått stort stöd från åkare i landslaget.

– Det är väl många åkare som tycker att det är väldigt, väldigt olyckligt. Som utryckt förståelse och stöttning för mig som person också. Det känns väldigt skönt att känna att man haft deras fulla stöd i det arbete som vi gjort.  

Tidigare presschefen: ”Tragiskt”

Torbjörn Nordvall, som sköter pressfrågor åt Charlotte Kalla och som tidigare varit presschef i landslaget, var även han tuff i sin kritik. I en krönika på sweski.com skrev Nordvall bland annat: 

”Det som händer i förbundet är inte bra, det är tragiskt rent ut sagt”. 

Nordvall kallade också situationen för ”pinsam” och uppmanade förbundsdirektören Ola Strömberg att skärpa sig.

Nu svarar Strömberg på kritiken. 

– Det finns ingen schism där vi är arga på varandra, utan vi var inte överens i hur man ska gå vidare och då är vi tvungna att dela på oss. Vi vill inte gå på detalj om vad det är för något, även om vi har respekt och förstår att det kan vara intressant. Det är inga dramatiska grejer som har hänt, men kände att det är lika bra att vi skiljer på oss nu. Vi kände ändå från bägge håll att det inte skulle funka långsiktigt. 

Viktor Thorn riktade kritik i SVT i helgen bland annat. Hur bemöter du den kritiken? 

– Jag förstår att man kan bli orolig, om man inte har all information. Jag har pratat med åkarrepresentanter i landslaget och sen har jag även pratat med Viktor och förklarat situationen. De är en bit ifrån den här typen av skeenden och beslut, och de ska inte behöva lägga sig i det heller. Det är svårt för deras del att ha en jättetydlig bild av vad som har hänt. Men när man pratar med dem och förklarar att vi kommer att säkerställa att deras värld blir så enkel som möjligt, med samma tränare, vallare och fysios. Sen är det klart att man ska lyssna på dem och den feedback de har på olika delar av verksamheten kommer vi ta till oss till 100 procent. 

”Han har ingen aning”

Om kritiken från Torbjörn Nordvall svarar Strömberg så här: 

– Jag har faktiskt inte läst artikeln. Jag försökte klicka in men den var bakom en betalvägg och jag är en snål smålänning. Jag har läst vissa utdrag, och det är väl också så... Ska man få folk att betala för en artikel måste det vara något spetsigt.

– Men han har ju aldrig pratat med mig, så han har ingen aning om vilka tankar och planer vi har. Det är väldigt mycket taget ur luften, men han får tycka vad han vill. Det är fine. 

”Ingen ko på taket”

Ola Strömberg säger sig vara väldigt trygg med landslagets status, trots den stora ruljansen på ledarsidan och den kritik som riktats mot honom och förbundet. 

– Jag fattar att folk kan undra vad det är som händer, eftersom man inte har mer information. Men vi som är inne i det känner oss väldigt komfortabla. 

– Det är klart att det hade varit bättre om allting hade fungerat med personerna vi anställer, men i bland så blir det lite fel åt bägge håll och då måste man göra en förändring. Jag känner mig väldigt trygg med de fyra tränarna vi har på dam- och herrsidan, vallagänget är stabilt, medicin- och fysiogänget är samma och väldigt bra. Och åkarna är superproffs. Internt känns det inte som att det är någon ko på taket, det kommer bli väldigt bra. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.