Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svahns fina gest - i coronakaoset

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

VAL DI FIEMME. Andra nationer väljer att mörka vilka åkare som testar positivt för corona.

Men Sverige gick direkt ut med namnet på Linn Svahn.

Varför?…

– Det var Linn själv som ville det - för att skydda de andra i laget, säger landslagschef Anders Byström.

Torsdagens i Val di Fiemme blev lätt kaotiskt för det svenska landslaget efter att det uppdagats att en åkare testat positivt för covid-19 i ett snabbtest.

Landslagsläkaren Per Andersson meddelade strax efter det första beskedet att det handlade om sprintspecialsiten Linn Svahn.

Att Svahns namn offentliggjordes direkt var något som överraskade många. Till exempel Finland, där två personer testat positivt vid samma tillfälle, namngav aldrig vilka det handlade om.

Och Norge resonerar på samma sätt

– Om vi skulle få in smitta i vår trupp har sagt att den som orsakat det inte ska bli uthängd med namn, säger norske landslagschefen Espen Bjervig till VG.

Förklaringen: Linn Svahn ville själv

Men nu kommer förklaringen till Sveriges agerande. 

– Linn ville det själv, berättar landslagschefen Anders Byström.

Varför det?

– Hon sa direkt att ”Vi går ut med det - så slipper vi alla spekulationer”. Hon ville inte att det skulle bli en massa oro för de andra i laget.

Vad tycker du om det beslutet?

– Att det var stort gjort av Linn att skydda de andra. Hon hade inga som helst problem med det.

Det andra testet visade som bekant negativt resultat. Något som inte kom som någon större överraskning för Linn Svahn och landslaget.

– I samband med ett dopingprov tidigare så hade hon testat sig för antikroppar - och det visade sig då att Linn hade det, berättar Anders Byström.

Landslagschefen betonar att det alltid är upp till åkaren själv att avgöra om man vill gå ut med sitt namn om man testat positivt för corona.

– Det måste åkaren själv avgöra, det är inget vi kan göra.


LÄS MER: Tour de ski 2021 – din guide till skidfesten i SVT

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.