Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Supertalangerna väljer att nobba svenska landslaget

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Alvar Myhlback, 17, och Tove Ericsson, 20, är två av svensk längdåknings allra största framtidsnamn.

Men båda väljer nu att nobba landslagen - och har i stället skrivit på för två långloppsteam.

– Det är synd. Men vi kan ju inte tvinga någon, säger landslagschefen Anders Byström.

Det är ett par veckor sedan Svenska skidförbundet presenterade vilka åkare som får chansen i de olika landslagen.

Och medan flera av de konkurrerande nationerna minskade sina trupper utökade Sverige antalet åkare.

Men två hyperintressanta namn saknades:

Alvar Myhlback.

17-åringen har vid flera tillfällen beskrivits som den största talangen genom tiderna inom svensk längdåkning.

Men Myhlback tackade nu nej till en plats i juniorlandslaget - och förlängde i stället sitt kontrakt med Lager 157 i långloppscupen Ski Classics.

– När jag hörde att det inte gick att kombinera med Lager 157 så ser jag att jag har bättre stöd i Lager 157 än i ett juniorlag. Då är det dumt att ändra på, säger Alvar Myhlback till Dalademokraten. 

Tove Ericsson.

20-åringen har de senaste åren varit en av världens bästa juniorer. Under JVM i vintras slutade hon fyra och femma i distansloppen.

Men nu har Ericsson skrivit på ett ettårskontrakt med långloppsstallet Team Engcon.

– Jag funderade ganska länge fram och tillbaka. Att få göra det här ett år kommer vara utmanande och utvecklande, även för att åka trad (traditionell skidåkning) framöver, säger Ericsson till SVT Sport. 

Bakslag för landslaget

De båda supertalangernas beslut är naturligtvis ett bakslag för den svenska landslagsverksamheten.

– Ja, det är synd att de inte vill bara med i vår verksamhet. Men å andra sidan är det positivt att det finns andra vägar också, säger landslagschefen Anders Byström.

Vad säger du om de här två talangernas val?

– I Toves fall så har jag förstått att hon kritat på för Team Engcon redan innan uttagningarna var klara för vår del. Så då var det ju som det var.

– Alvar visade ju förra säsongen att han fick bra träning med Lager 157. Nu har han sagt att han vill åka mer traditionellt i vinter – och han har absolut möjlighet att få chansen i världscupen.

Hans ålder är inget problem, alltså?  

– Nej, det finns absolut ingen fast regel mot att låta honom åka. Det är något vi får ta ställning till om det blir aktuellt. När vi sett vilka resultat han gör.

Anders Byström säger också att Myhlbacks beslut att nobba juniorlandslaget inte påverkar hans chanser att bli uttagen till vinterns junior-VM.

”Kan inte tvinga någon”

Finns det en oro för att unga talanger väljer långloppsvärlden med dess stora resurser - och sedan fortsätta på den vägen i sina karriärer?

– Då får det vara så. Det måste man få välja själv. Vi kan inte tvinga någon att åka traditionellt. Det är inte så att vi står och faller med att några väljer andra alternativ.

Anders Byström fortsätter:

– Men vi har landslag med många världsstjärnor. Nog tror jag att det lockar att vara en del av det.Reporterns panik - när han får traktorlektion av Anger

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.