Supertalangen har fått dopingklassat preparat

Helene Marie Fossesholm
Foto: BILDBYRÅN NORWAY
Foto: BILDBYRÅN NORWAY

Norges skidtalang Helene Marie Fossesholm, 17, har hyllats som ”nya Marit Björgen”.

Nu väljer det norska skidförbundet att berätta om hennes bakgrund.

2014-2017 har Fossesholm haft dispens för att kunna genomgå en behandling som innehåller ett dopingklassat preparat.

"Hon hade en onormal växtutveckling", skriver förbundet.

Norge presenterade i dag sin trupp till JVM som avgörs i finska Lahtis den 20-27 januari. Där finns en av skidvärldens största talanger med.

Hon heter Helene Marie Fossesholm, är 17 år gammal och har flera gånger om jämförts med den norska legendaren Marit Björgen.

– Fossesholm är den största talangen vi sett på tio år, förklarade experten Petter Skinstad i en intervju med norska ABC i slutet av förra året.

Pressmeddelande om Fossesholm

Inför JVM väljer nu det norska skidförbundet att gå ut med ny information om hennes bakgrund. I ett pressmeddelande förklarar de att Helene Marie Fossesholm under knappt tre års tid har behandlats med tillväxthormon.

"I perioden december 2014 till september 2017 fick Helene Marie Fossesholm behandling med tillväxthormen. Helene har undersökts av barnläkare på sjukhus från att hon var 8-9 år gammal eftersom varit väldigt kortväxt. Då hon var 13,5 år gammal var hon 137,5 centimeter lång och hade en onormal växtutveckling. Hon blev därför behandlad med tillväxthormon. Helene är nu 151 centimeter lång", skriver förbundet i pressmeddelandet.

"Helenes behandling innehåller ett preparat som står på Wadas lista över förbjudna preparat. Det är väldigt stränga krav för att få tillåtelse att använda sån medicinering i Norge. Eftersom det ansågs att det här krävdes så ansöktes det om dispens hos Antidoping Norge. Ansökan beviljades och hon uppfyllde alla Wadas kriterier."

Svaret från Sverige

Åsa Thelaus är läkare i det svenska juniorlandslaget. Hon kommenterar uppgifterna om Fossesholm så här när SportExpressen når henne:

– Jag har inte detaljerna, men min kommentar är att vi i Sverige jobbar med väldigt friska individer och vi följer RF:s antidopingstadgar. Det är så vi jobbar.

– Vi får förhålla oss till reglerna som finns. Om Wada godkänner en dispens så… det är klart att det blir diskussioner när det gäller just tillväxthormoner, men det beror i vilket skede man får det och på vilka indikationer. Men jag kan inte kommentera det när jag själv inte har detaljkoll. Vi följer RF:s och Wadas regler.

I pressmeddelandet berättar Norge även att Kristine Stavås Skistad, en annan av deras största talanger, har fått medicinsk behandling. Där handlar det om två preparat – etinylöstradiol och primolut – för att "påskynda puberteten och för att ha en kontrollerad växt".

Preparaten är inte dopingklassade, enligt förbundet.

19-åriga Kristine Stavås Skistad, som till skillnad från Fossesholm är väldigt lång, har redan den här säsongen fått chansen i världscupen och var framme i sprintfinal i Lillehammer.

Det norska förbundet skriver i pressmeddelandet att både Fossesholm och Stavås Skistad tillsammans med familjer har godkänt att de går ut med informationen och de ber om att inte behöva kommentera sin medicinering ytterligare.


FAKTA: JVM i Lahtis

20 januari – sprint (K)

22 januari – 5/10 km (F)

24 januari – 15/30 km (K)

26 januari – stafett


Sveriges trupp

Damer: Hanna Abrahamsson, Tilde Bångman, Moa Hansson, Frida Karlsson, Louise Lindström, Linn Svahn.

Herrar: Axel Aflodal, Johan Herbert, Leo Johansson, William Poromaa, Ossian Rosenberg, Simon Åstot.


Norges trupp

Damer: Helene Marie Fosseholm, Tuva Bakkemo Kristine Stavås Skistad,  Kristin Austgulen Fosnes, Elena Rise Johnsen, Astrid Stav, Vera Johanne Norli, Nora Sanness.

Herrar: Aron Åkre Rysstad, Ansgar Evensen, Håkon Skaanes, Håvard Moseby, Iver Tildheim Andersen, Andreas Tronsli, Sivert Leander Johansen.

LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.