Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Supersträcka av Stina Nilsson i stafetten

Stina Nilsson Foto: Gepa Pictures/ Harald Steiner / GEPA BILDBYRÅN

Det såg ut att bli en mörk dag för de svenska stafettdamerna när Sverige låg på sjätte plats och hela 46 sekunder efter redan vid den första växlingen. Sverige kunde dock gå i mål som tredje lag, efter en supersträcka av Stina Nilsson.

– Hon är tokstark och åker nästan lika fort som Marit Björgen. Det är fantastiskt, hon åker kanonbra, säger Anders Blomquist i sändningen.

Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

Norge drog ifrån direkt i damernas stafett i franska La Clusaz. Norska Ingvild Flugstad Östberg sparade inte på något krut och gick på hårt redan från start. Efter två kilometer var norskan 14 sekunder före det nästa bästa laget, och när Östberg växlade över till Marit Björgen hade laget skakat av sig alla konkurrenter.

Emma Wikén körde den första sträckan för Sverige. Det blev en tuff uppgift för svenskan, och det såg inte ut att bli någon topptävling för laget när Wikén växlade över som sjätte lag, hela 46 sekunder efter ledande Norge.

Då gick Stina Nilsson in i tävlingen. Igår gjorde Stina Nilsson vad hon själv kallade för hennes "bästa distanslopp i skejt i karriären", och i dag stod hon för ännu en jätteinsats då hon från och med det första stavtaget började plocka på konkurrenterna framför.

"Är tokstark"

Efter Nilssons sträcka låg Sverige kvar med samma avstånd till norskorna, men svenskan körde ikapp alla övriga konkurrenter och kunde därmed lämna över till Maria Rydqvist som andra lag, med Finland precis bakom.

– Hon är tokstark och åker nästan lika fort som Marit Björgen. Det är fantastiskt, hon åker kanonbra, säger SVT:s expertkommentator Anders Blomquist i sändningen.

Nilsson själv var nöjd med sin insats.

– Det känns jättebra. Jag var supersugen och taggad på att verkligen ge det jag hade för dagen och det tycker jag att jag gjorde. Att åka in 46 sekunder på Marit Björgen går ju inte att göra bara så där, men jag är supernöjd med hur det kändes, säger hon.

Hon berättar att stödet hemifrån är någonting som betyder mycket både för henne och för alla andra tävlande.

– Det är kul att längdskidor blivit en så pass folkkär sport i Sverige. Det inspirerar oss verkligen när vi känner att vi har det svenska folket med i ryggen när vi tävlar, säger hon.

Dyvik tog Sverige till pallen

Rydqvist fortsatte den fina svenska trenden och körde under sin sträcka nästan 20 sekunder snabbare än ledande Ragnhild Haga. Sverige låg därmed bra med i kampen om pallplatserna när det var dags för Anna Dyvik att ge sig ut på slutsträckan.

Svenskan, som startade sin första seniorstafett någonsin, blev tidigt ikappåkt av finska Laura Mononen. Åkarna körde därefter tillsammans ett tag, innan Mononen ökade farten och drog ifrån.

Dyvik klarade aldrig av att ta igen luckan upp till Mononen, men höll avståndet bakåt och gav Sverige en tredjeplats bakom Norge och Finland, hela 20 sekunder före närmsta konkurrent.

– Jag trodde absolut inte att vi hade pallchans så jag är supernöjd över den totala laginsatsen. Det trodde jag verkligen inte och det tror jag inte att det var många som gjorde, säger Stina Nilsson.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!