Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Sunt att Sverige och Norge dominerade"

Foto: Matthias Hangst
Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Joel Marklund
Foto: Nils Jakobsson

Det finns en fördel med att åkare från Finland, Österrike och Ryssland fick storstryk av de svenska och norska stjärnorna i VM.

Det innebär att längdskidåkningen mår bättre på dopingfronten än på länge, menar Dagbladets krönikör Esten O. Sæther.

– Jag ser det som ett friskhetstecken när åkarna som kommer från Sverige och Norge dominerar, säger Sæther till SportExpressen.

Två längdskidåkare ertappades som dopingfuskare under OS i Sotji förra året: österrikaren Johannes Dürr och ukrainskan Marina Lisogor. Ifjol kunde även den tyska journalisten Hajo Seppelt avslöja att Rysslands landslagsstjärnor under flera år använt sig av den kontroversiella gasen xenon.

Men under Falun-VM lyste dopingavslöjandena med sin frånvaro – trots att arrangörerna satsade stenhårt på digra kontroller. Samtidigt hade åkare från länder med en historik av doping – länder som Ryssland, Finland, Italien och Österrike – svårt att hävda sig i konkurrensen med Norge och Sverige.

"Finns ingen systematisk doping i Norge"

Inom längdskidåkningen togs elva av tolv guld av antingen Sverige eller Norge. Och i detta finns en positiv slutsats att dra, menar Dagbladets krönikor Esten O. Sæther. Han skriver i sin senaste krönika att "det är dags att friskförklara längdskidåkningen".

"Den norsksvenska dominansen i spåren och de tyska vinnarna i nordisk kombination betyder att sporten återigen präglas av en publik och en marknad som saknar tolerans för doping", skriver Sæther.

Sæther utvecklar resonemanget när SportExpressen ringer upp honom.

– Vi måste läsa resultaten i förhållande till miljöerna som åkarna kommer ifrån. Jag ser det som ett sundhetstecken när åkare som kommer från Sverige, Norge, Tyskland, Frankrike och USA dominerar, säger han.

– Det finns ingen systematisk doping i varken Sverige eller Norge. Och det har aldrig funnits.

"Blodracet tappar deltagare"

Du är inte rädd att det ska uppfattas som arrogant att vi slår fast med så stor säkerhet att våra åkare är helt rena?

– Det vet vi. Om vi gör en undersökning i Sverige och Norge så visar den att det finns ett starkt motstånd mot doping. Vi ska vara stolta över den hållningen. Det finns ingen grund för att misstänkliggöra åkare som har den inställningen.

– Det är viktigt att vi lyfter fram det som är bra. Jag är inte så naiv att jag tror att det inte fanns enskilda exempel på doping i Falun. Självfallet gjorde det det. Men den stora bilden säger att det så kallade blodracet börjar tappa deltagare. Och det ska vi vara glada över.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.