Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sundling och Ribom vann sprintstafetten på SM

Emma Ribom och Jonna Sundling vann SM i sprintstafett.

KALIX/STOCKHOLM. Jonna Sundling och Emma Ribom vann VM-guld i sprintstafett.

Nu kan de även titulera sig bäst i Sverige.

Duon som tävlar för Piteå Elit var överlägsen i sprintstafetten på SM.

Tvåa blev Piteås andralag.

– Kul att vi lyckades plocka hem en dubbel, säger Ribom. 


Söndag 09.30: Se tre- och femmilen från SM i Kalix med Premium Max

Med VM-guldet i Planica färskt i minnet var Piteå Elits förstalag med Emma Ribom och Jonna Sundling jättefavoritet till SM-guldet.

Och firma Ribom/Sundling gjorde ingen besviken. De satte högsta fart direkt och malde sönder resten av startfältet under finalen.

På den fjärde sträckan satte Jonna Sundling i ännu en växel och lämnade sina konkurrenter bakom sig. När Emma Ribom på den femte sträckan fortsatte att hålla ett högt tempo var sprintstafetten avgjord.

– Jag hade inte kunnat få ett bättre utgångsläge. Men det är en rolig bana så jag valde att köra ändå, säger Jonna Sundling.

Emma Ribom och Jonna Sundling vann stort 

Piteå Elits förstalag vann med 21,4 sekunder före Piteå Elits andralag bestående av Lisa Ingesson och Ebba Andersson. Trea blev Falun Borlänge med Louise Lindström och vinnaren i världscupens sprintcup, Maja Dahlqvist. 

– Fin upplevelse helt klart. Det är en otroligt fin bana och spåren är toppen. Materialet är det inget fel på. Vi är starka i dag och det är kul att kroppen och skidorna funkar, säger Sundling.

– Kul att vi lyckades plocka hem en dubbel, säger Emma Ribom. 

Ebba Andersson var strålande glad efter silvret. Att bli slagen av Emma Ribom och Jonna Sundling är inget hon grämer sig över.

– Det är en uppvisning. Det är inte konstigt att de tog hem ett guld för Sveriges del också, säger Ebba Andersson.

Jens Burmans spritlöfte efter SM-guldet

På herrsidan vann Åsarna före Piteå Elit och IFK Mora. 

I Åsarnas lag kastades Jens Burman in sent tillsammans med Edvin Anger efter att William Poromaa blivit sjuk inför start.  

– Jag har gjort allt för att han ska bli förkyld och har planerat det här, säger Burman som lovar att fira SM-guldet med snaps.

– Det blir väl en Nyköping och en bastu.

Vad är det?

– Det är snaps tror jag. Det ryktades att vi skulle få en sådan om vi tog hem det. 

Edvin Anger var också sugen på att fira guldet.

– Det har varit mycket stolpe ut på sistone så det var skönt att få vinna. Ikväll tar jag en öl i bastun, säger sprintstjärnan.Söndag 09.30: Se tre- och femmilen från SM i Kalix med Premium Max

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.