Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sundby vill peta Northug i skiathlonen

Petter Northug.Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Martin Johnsrud Sundby.Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Petter Northug fick rejält med stryk på lördagens skiathlon i NM.

Nu vill Martin Johnsrud Sundby att Northug petas från det norska VM-laget på distansen.

– Det är de fyra som gjorde upp om segern (Sundby själv, Sjur Röthe, Niklas Dyrhaug och Didrik Tönseth) som borde få gå skiathlon på VM, säger Sundby till NRK.

Petter Northugs vara eller inte vara i det norska VM-laget är en het potatis i Norge. Efter sin fyra guld i Falun för två år sedan är Northug direktkvalificerad till femmilen och sprinten, men frågan som folk i Norge ställer sig är om Northug är i tillräckligt bra slag för att ta plats i den 12-mannatrupp som tas ut till VM och därmed har chansen att gå fler distanser på mästerskapet i Lahtis.

Northug sa själv till TV2 på fredagen att han har fått besked om att han ingår i truppen, men efter lördagens skiathlon står det klart att Martin Johnsrud Sundby inte vill att han ska gå skiathlon på VM.

Sundby vill peta Northug

Sundby visade prov på storform på skiathlonen. Han satte högsta tempo direkt och fick bara med sig Sjur Röthe, Niklas Dyrhaug och Didrik Tönseth. Tre kilometer innan mål så drog Sundby i från även dem och defilerade i mål.

Northug hade en tung dag på jobbet efter sin fina insats på fredagens sprint och hade ingenting med tätstriden att göra.

– Jag sa till killarna strax innan målgången att jag var stolt över dem. Och jag menar att det är vi fyra (Sundby själv, Sjur Röthe, Niklas Dyrhaug och Didrik Tönseth) som borde få gå skiathlon på VM, säger Sundby.

"Trodde jag skulle få mer stryk"

Northug tar sin vana trogen det negativa resultatet med ro. När han fick frågor om sin svikande form svarade han på klassiskt Northugvis.

– Jag trodde egentligen att jag skulle få ännu mer stryk, säger han till NRK.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.