Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sundby: "Vad menar han egentligen...?"

Skidlegendaren Björn Daelhli vill se strängare regler kring användandet av astmamedicin
Foto: Robban Andersson
"Vad menar han?", svarar Martin Johnsrud Sundby
Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/GEISSER IMAGO SPORTFOTODIENST

Astmadebatten fortsätter att rasa i Norge.

Skidlegendaren Björn Dählie vill se strängare regler kring användandet av astmamedicin för längdskidåkarna.

– Jag hoppas att vi norrmän kan vara goda förebilder för resten av längdskidåkningsvärlden, säger han till TV2.

– Vad menar han egentligen, svarar Martin Johnsrud Sundby.

Astmadebatten i Norge tog fart efter Martin Johnsrud Sundby stängdes av i två månader för "felaktigt bruk av en tillåten astmamedicin". Sundby hade använt astmamedicinen Ventoline, som är tillåten enligt regelverket, men som kräver att användaren söker speciell dispens, utan att söka dispens.

Kort därefter kom det fram att det norska skidförbundet hade erbjudit astmamedicin till åkare som inte led av sjukdomen. Även om Norge fick tillåtelse att använda sig av den kontroversiella metoden så väckte det kritik från flera håll, inte minst Sverige.

– Vi tycker inte det hör hemma hos elitidrottare. Det är en metod som vi anser man ska använda för akut behandling av luftvägsproblem, sa den svenska landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson i november.

Daehlis kritik

Sedan avslöjandet har det pågått en febril debatt i Norge kring användandet av astmamedicinerna.

Nu har skidlegendaren Björn Daelhli gett sig in i debatten och kräver strängare regler kring användandet av medicinerna.

– Utmaningen är, och har alltid varit, att även idrottsutövare har astma. Och självklart måste Martin (Johnsrud Sundby) och de andra som har astma få sin medicin. För mig handlar det mer om att vi måste få till en attitydförändring och vi måste dessutom noggrant följa upp vilka som ska få använda medicinen.

Dählie menar att elitidrottare känner sin kropp så väl att tröskeln för dem att få en antibiotikakur är mycket lägre än för en vanlig Svensson.

– Och så kan det även vara när det kommer till att använda astmamedicin.

"Annars vore det synd"

Martin Johnsrud Sundby blir förvånad när han hör Dählies uttalande.

– Jag räknar med att de som har diagnosen har gått igenom en grundlig undersökning. Jag vet inte hur folk som får sjukdomen senare i livet, men för mig som har haft den sen jag var nio, så kan jag bara säga att det blir värre för varje år. Jag vet inte om jag kan hålla på med det här i några år till - eller om jag måste lägga av efter säsongen, säger han till TV2 och fortsätter:

– I vilket fall borde vi ha chansen att idrotta på elitnivå. Det vore väldigt trist annars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.