Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sundby reagerar argt: "Det här är en parodi"

Justyna Kowalczyk har hoppat av Tour de Ski. Nu får hon stöd.
Foto: Art Widak / Demotix

Justyna Kowalczyks avhopp från Tour de Ski stöttas av skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby.

Norrmannen tycker det är bedrövligt att arrangören inte hade en reservbana förberedd.

– Det här är en parodi, säger han till NRK.no.

Det varma vädret och uteblivet snöfall tvingade arrangören att byta ut söndagens klassiska lopp i Tour de Ski till en sprint i fristil.

Följden blev att regerande mästarinnan Justyna Kowalczyk under lördagen meddelade att hon inte ställer upp.

– Det var nog det tuffaste beslutet under min karriär, säger polskan.

"Bara galet"

Medan Kowalczyks avhopp har risats från många håll, så får hon största möjliga stöttning av norrmannen Martin Johnsrud Sundby.

– Det här är en parodi. Det är inte det här vi skidåkare tränar och brinner för. Nu är vi här bara för att ge sponsorer och tv-tittarna det de vill ha, och åka några varv nere på stadion. Det är bara galet, säger han till NRK.no.

– Kowalczyk har "balls", alltså. Det är ganska häftigt att vara regerande tour de ski-mästarinna och välja att stå över. Det är för att markera sin sak som hon gör det, och för det förtjänar hon all respekt, fortsätter han.

"Beroende av tv"

Johnsrud Sundby är kritisk till att arrangören inte hade en B-plan redo när den ordinarie banan inte var i tillräckligt bra skick.

– Det hade varit helt naturligt att ha en reservbana, säger han.

Norska stjärnan Martin Björgen tog del av sin landsmans kritik, och gav sin syn på saken.

– Det är klart att tv spelar stor roll. Vi är beroende av tv. Det är därifrån vi får pengar och möjlighet att driva den här sporten. Alternativet hade varit att ställa in bägge loppen, men det hade varit tråkigt, säger hon till norska VG.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.