Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sundby har inte skrivit under dopingupproret

Martin Johnsrud Sundby har inte skrivit under dopingupproret.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Charlotte Kalla är en av många åkare som skrivit under upproret.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

LAHTIS/ULRICEHAMN. Över 100 åkare har signerat dopingbrevet till internationella skidförbundet (Fis).

Men inte Martin Johnsrud Sundby.

– Just nu ska jag nog tänka igenom noggrant vad jag skriver under, säger Sundby.

Det var i juli 2016 som bomben slog ner: Martin Johnsrud Sundby hade stängts av i två månader efter att ha överdoserat en dopingklassad astmamedicin.

Det positiva provet hade lämnats redan säsongen 2014/2015.

Anledningen till att domen kom först då, och att allting hållits hemligt, var att en första dom – som var friande – hade överklagats till idrottens skiljenämnd (Cas).

Sundby var kritisk:

– Det är en totalt orimlig dom som faller på mig för en missförståelse av den medicinska apparaten.

Norrmän har skrivit på

Ett halvår senare kommer nu ett dopinguppror från åkarna i världscupen, riktat mot det internationella skidförbundet. De vill ha tuffare tag mot dopingen och en tydligare kommunikation i de här frågorna.

Över 100 åkare har skrivit under brevet. Bland annat Didrik Tönseth, Sjur Röthe och Eirik Brandsdal.

Men Martin Johnsrud Sundbys namn saknas alltså i listan över namn.

– För mig är det viktigt, men det är inte någonting jag automatiskt ska skriva under utan att veta vad det innebär, säger Sundby när SportExpressen träffar honom i samband med världscuptävlingarna i Ulricehamn.

– Just nu, i den tiden vi är och med tanke på det jag varit med om, ska jag nog tänka igenom noggrant vad jag skriver under.

Vändning till våren?

Martin Johnsrud Sundby berättar att han har pratat med Kikkan Randall, som ligger bakom initiativet, och att han kanske ansluter till upproret efter säsongen.

– Det här är sånt jag inte kan lägga så mycket tid på under säsongen. Jag ska titta på det när våren kommer, säger Sundby.

Enligt Kikkan Randall har många åkare varit kritiska till hur internationella skidförbundet (Fis) skötte kommunikationen kring just fallet med Sundby. Informationen kom för sent och var för knapphändig, enligt Randall.

– Men åkarna var inte kritiska mot just själva domen, utan mer hur den kommunicerades ut, säger Randall.

– Det var en gråzon, straffet avtjänades under sommaren och det tog lång tid innan vi fick veta någonting alls. Då väcks det frågor: Får åkare från Norge specialbehandling?

– Det får inte vara några frågetecken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.