Carl-Johan Bergman Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNCarl-Johan Bergman Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Carl-Johan Bergman Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Martin Johnsrud Sundby Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNMartin Johnsrud Sundby Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Martin Johnsrud Sundby Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Sundby borde se sig själv i spegeln”

Publicerad

De senaste åren har det norska landslagets användande av astmamediciner varit ett hett debattämne. 

Den svenska skidskytteprofilen Carl-Johan Bergman menar att användandet av medicin i skidsporten är för utbrett och av den anledningen tvekar han kring om han vill att hans döttrar ska bli elitidrottare. 

– Jag tycker att en utövare som Martin Johnsrud Sundby borde se sig själv i spegeln, säger Bergman till Dagbladet.  

För mindre än två år sedan åkte Norges längdstjärna Martin Johnsrud Sundby fast i ett dopingtest efter att ha överdoserat astmamediciner, något som resulterade i en två månaders lång avstängning. 

Det väckte dessutom en debatt gällande bruket av astmamediciner till liv. Det ledde till att Norge tillsatte en oberoende expertgrupp för att utreda om de hade gjort något fel och friades.  

Debatten har pågått sedan dess och det norska längdlandslaget har fortsatt använda sina omdiskuterade nebulisatorer – ett medicintekniskt hjälpmedel för inandning av vätskor. Bland annat använder man sig av saltlösningar i nebulisatorer för att behandla luftrörsbesvär. Det var genom en sån maskin Sundby fick i sig den stora mängden astmamedicin. 

Bergman kritisk mot medicinanvändandet i skidsporten

Kort innan OS i Pyeongchang tog sig frågan högst upp på agendan. Först gick den danska professorn Vibeke Backer, som har forskat i astmamediciners påverkan på idrottare, ut och sa att astmamediciner ger orättvisa fördelar till brukarna. Hon riktade allvarliga anklagelser mot just Sundby och sa att han använt sig av medicinen till mer än att bara behandla sin sjukdom. Kort därefter kunde NRK avslöja att den norska OS-truppen tog med sig 6 000 doser astmamedicin till Pyeongchang.

Den svenska landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson tyckte inte att dosen lät särskilt stor, men en som tycker att användandet av mediciner i skidsporten är för utbrett är Carl-Johan Bergman, femfaldig VM-medaljör i skidskytte. 

– Jag tycker att en utövare som Martin Johnsrud Sundby borde se sig själv i spegeln. Det är svårt att helt komma bort från att använda sig av medicin, men om mina döttrar skulle få besked att de måste andas in saltvattensfukt för att bli bättre tvekar jag kring om jag vill att mina döttrar ska bli elitidrottare, säger han till Dagbladet

Carl-Johan Bergman: "Önskar vi att våra barn det här?"

Bergman menar att han önskar mer transparens från utövare och förbund i frågan. 

– Varför tar jag det här medlet? Är det dokumenterat att det gör mig bättre? Alla parter måste bli mer öppna i den här frågan. Önskar vi att våra barn det här? Vi måste ha en idrott som vi kan stå för inför våra barn och barnbarn, säger han. 

Bergman brinner för frågan om en ren idrott och i intervjun med Dagbladet berättar han om hur plågad han fortsatt är över att Epo-dopade Alexander Loginov snuvade honom på en pallplats i Bergmans sista lopp i karriären. Dessutom hyllar han Sebastian Samuelssons för hans mod sedan Samuelsson valt att bojkotta världscupsavslutningen i ryska Tiumen på grund av landets bristande antidopingarbete. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag