Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Sundby borde se sig själv i spegeln”

Carl-Johan Bergman Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Martin Johnsrud Sundby Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

De senaste åren har det norska landslagets användande av astmamediciner varit ett hett debattämne. 

Den svenska skidskytteprofilen Carl-Johan Bergman menar att användandet av medicin i skidsporten är för utbrett och av den anledningen tvekar han kring om han vill att hans döttrar ska bli elitidrottare. 

– Jag tycker att en utövare som Martin Johnsrud Sundby borde se sig själv i spegeln, säger Bergman till Dagbladet.  

För mindre än två år sedan åkte Norges längdstjärna Martin Johnsrud Sundby fast i ett dopingtest efter att ha överdoserat astmamediciner, något som resulterade i en två månaders lång avstängning. 

Det väckte dessutom en debatt gällande bruket av astmamediciner till liv. Det ledde till att Norge tillsatte en oberoende expertgrupp för att utreda om de hade gjort något fel och friades.  

Debatten har pågått sedan dess och det norska längdlandslaget har fortsatt använda sina omdiskuterade nebulisatorer – ett medicintekniskt hjälpmedel för inandning av vätskor. Bland annat använder man sig av saltlösningar i nebulisatorer för att behandla luftrörsbesvär. Det var genom en sån maskin Sundby fick i sig den stora mängden astmamedicin. 

Bergman kritisk mot medicinanvändandet i skidsporten

Kort innan OS i Pyeongchang tog sig frågan högst upp på agendan. Först gick den danska professorn Vibeke Backer, som har forskat i astmamediciners påverkan på idrottare, ut och sa att astmamediciner ger orättvisa fördelar till brukarna. Hon riktade allvarliga anklagelser mot just Sundby och sa att han använt sig av medicinen till mer än att bara behandla sin sjukdom. Kort därefter kunde NRK avslöja att den norska OS-truppen tog med sig 6 000 doser astmamedicin till Pyeongchang.

Den svenska landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson tyckte inte att dosen lät särskilt stor, men en som tycker att användandet av mediciner i skidsporten är för utbrett är Carl-Johan Bergman, femfaldig VM-medaljör i skidskytte. 

– Jag tycker att en utövare som Martin Johnsrud Sundby borde se sig själv i spegeln. Det är svårt att helt komma bort från att använda sig av medicin, men om mina döttrar skulle få besked att de måste andas in saltvattensfukt för att bli bättre tvekar jag kring om jag vill att mina döttrar ska bli elitidrottare, säger han till Dagbladet

Carl-Johan Bergman: "Önskar vi att våra barn det här?"

Bergman menar att han önskar mer transparens från utövare och förbund i frågan. 

– Varför tar jag det här medlet? Är det dokumenterat att det gör mig bättre? Alla parter måste bli mer öppna i den här frågan. Önskar vi att våra barn det här? Vi måste ha en idrott som vi kan stå för inför våra barn och barnbarn, säger han. 

Bergman brinner för frågan om en ren idrott och i intervjun med Dagbladet berättar han om hur plågad han fortsatt är över att Epo-dopade Alexander Loginov snuvade honom på en pallplats i Bergmans sista lopp i karriären. Dessutom hyllar han Sebastian Samuelssons för hans mod sedan Samuelsson valt att bojkotta världscupsavslutningen i ryska Tiumen på grund av landets bristande antidopingarbete. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!