Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ebba Andersson redo för nästa steg: ”Inte färdig”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

TORSBY. Ebba Andersson kommer från en succésäsong.

Men hon är långt i från mätt på framgång.

I en intervju med SportExpressen berättar 21-åringen om besvikelsen efter VM, flytten till Östersund och suget efter mer.

– Jag känner inte att jag är färdig bara för att jag tog de kliv jag gjorde förra säsongen, säger Andersson.

Ebba Andersson är bara 21 år gammal men kommer från sin bästa säsong någonsin. Med ett VM-guld i stafett, tio pallplaceringar i världscupen och en sjunde placering i den totala världscupen ses förra säsongen som en succé. Men ändå är hon inte helt nöjd med VM, som påverkades av att hon gick in i mästerskapet sjuk.

– En väldigt bra säsong, jag är jättenöjd med hur jag lyckades hålla en hög nivå från säsongsstart till säsongsavslutning. Men också de kliv jag tog i min utveckling.

Hon fortsätter: 

– Jag hade betydligt högre ambitioner på VM så det blev lite av en besvikelse för min del. Trots att jag åkte hem därifrån med ett stafettguld som var helt fantastiskt men också en sjätteplacering i den avslutande tremilen kände jag ändå att nej, jag nådde kanske inte riktigt upp i den nivån jag hade hoppats på. 

”Känner mig inspirerad”

Vad har du för mål med kommande säsong?

– Att fortsätta på det spår jag har gett mig in på, att fortsätta jobba målmedvetet i träningen och göra ett bra jobb för att fortsätta utvecklas. Jag känner inte att jag är färdig bara för att jag tog de kliv jag gjorde förra säsongen.  Jag är inte nöjd utan jag vill fortsätta ta kliv och hoppas att även resultaten kommer efter.

Du har gått från en supertalang till mer av en etablerad stjärna, hur har det upplevts?

– Jag känner att jag har en fortsatt bra inställning till mig själv och mitt idrottande. Jag åker skidor för att jag tycker att det är det allra roligaste. De mål och ambitioner jag har är något som jag själv sätter upp så det sker på mina premisser och så känner jag att jag vill fortsätta ha det.

Känner du någon ökad press?

– Nej, jag känner mig i stället inspirerad till att fortsätta göra ett bra jobb. Den träning som jag lägger ner har gett resultat och det vill jag fortsätta jobba mot.

Har flyttat till Östersund

Under våren skedde en till förändring i Ebba Anderssons liv, hon flyttade 16 mil hemifrån, till Östersund. Samtidigt flyttade hennes bror, Fredrik, också dit.

– Det är en trygghet, i och med att det inte skiljer så mycket i ålder mellan oss, bara ett och ett halvt år, så har vi ofta följts åt här i livet.

Hur har det gått att flytta?

– Det är så klart en omställning men inte lika stor som jag kanske hade trott på förhand. Samtidigt är jag van att vara borta längre tid från mina föräldrar och det är väl kanske det som man tänker först och främst, just att bo själv. Men i och med att vi är ute och reser så mycket ändå så har det på så vis inte varit samma stora omställning att ta.

Vad har varit den största omställningen?

– Att det är ett större ansvar, i och med att man bor själv. Det är betydligt mer uppgifter som man har att sköta, det är väl främst det. Det i kombination med träning... samtidigt ska man hinna med återhämtning och att ha ett liv vid sidan av.

Nu väntar en sommar med hårdträning för Andersson, med deras fritidshus i Delsbo som bas. Ledighet blir det inte så mycket, men tid att slappna av ska hon försöka att hinna med.

– Det beror ju på vad du definierar som ledig... Jag kommer träna mycket i sommar, det är den här tidpunkten som vi lägger ner stora delar i träningen. Vid sidan om det kommer jag försöka koppla av och verkligen njuta av sommaren.

Vad ser du framemot med kommande säsong?

– Tro det eller ej, men jag ser framemot att det blir en mästerskapsfri säsong. Jag har inte genomfört en säsong på seniornivå där det inte har varit något mästerskap än, jag ser verkligen fram emot att hålla en hög nivå från säsongsstart till avslutning. I och med att världscupen kommer vara det som blir väldigt viktigt kommande säsong med de tourer som ingår är det där mina främsta mål kommer vara.