Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Succén – trots kraschen: ”Det känns helt overkligt”

OBERSTDORF/STOCKHOLM. Harald Östberg Amundsen, 22, skrällde på 15 kilometer fristil i VM.

Men ett fall i hög fart i slutet av loppet kunde ha kostat honom livets första VM-medalj.

– När jag först tappade balansen var det väldigt svårt att rädda mig, säger Amundsen.

Det saknades inte starka norrmän i startfältet på 15-kilometersloppet i fristil. Sjur Röthe, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund och den regerande världsmästaren Martin Johnsrud Sundby. 

Och så en doldis i form av Harald Östberg Amundsen, 22. 

Amundsen har flera medaljer på junior- och U23-nivå, men har knappt tävlat på världscupsnivå. Faktum är att det endast blivit tre tävlingar totalt, den senaste i Falun i år då Amundsen slutade åtta på just 15 kilometer fritt. 

På VM var han på väg att stå för en jätteskräll. Amundsen startade tidigt, vilket visade sig vara fördelaktigt i de tuffa förhållandena. 

Amundsen föll – tog brons

När stora namn som Alexander Bolsjunov stumnade orkade Amundsen köra på och åkte mot mål som en outsider till guldet. 

Men så kom fallet. 

I en av de sista backarna nedför tappade Amundsen balansen och brakade ner i snön. 

– Det där kan ha varit medaljen, utbrister Anders Blomquist i SVT. 

– Han kan ha varit på väg mot sitt livs största framgång där och fastnar i djupsnön.

Lyckligtvis för Amundsen blev det en medalj ändå. Han tog sig snabbt upp på benen och tryckte på mot mål. Hans tid räckte till en bronsmedalj bakom Hans Christer Holund och Simen Hegstad Krüger.

– Jag är riktigt nöjd så klart. Jag gjorde ett bra lopp med tidigt startnummer och hade så klart bra förhållanden. Jag fick ut det jag hade minus ett litet fall i sista utförskörningen, säger Amundsen efter loppet.

”Jag hade inte vunnit utan fallet”

Amundsen tappade sju sekunder mot Krüger och 15 sekunder mot Holund efter fallet. Han var femton sekunder ifrån silvermedaljen och 35 sekunder bakom guldet när han gick i mål.

– Det blev lösare och lösare i den svängen och jag hade stumma ben på slutet. När jag först tappade balansen var det väldigt svårt att rädda mig. Jag klarade det inte men kom snabbt upp igen och krigade mig in i mål. Det är sånt som händer, säger Amundsen.

Vad tänker du när det händer?

– Jag blir arg på mig själv. Men jag tänkte att det kunde hända för flera andra också och att jag skulle ta mig så snabbt som möjligt till mål.

– Jag tappade fart men jag kom snabbt upp igen. Jag hade inte vunnit utan fallet men jag kanske hade varit lite närmare.

Vad betyder det här för dig?

– Det är helt enormt. Det är overkligt för min del. Jag hade kanske hoppats på topp sex och att slå de alla unga killarna. Poromaa, Lapalus och det gänget... Det klarade jag, så det är jag väldigt nöjd med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.