Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Northugs fiasko – krossad av Brink(!)

Petter Northug
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Viktor Thorn
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Jörgen Brink
Foto: SUVAD MRKONJIC

Petter Northug kom till Piteå för att visa OS-form.

Det gick… sådär.

Den norske superstjärnan slutade på plats 48 (!) – och blev slagen av veteranen Jörgen Brink, 43 år.

– Nu finns det inget som tyder på att Northug får åka ett enda distanslopp i OS, säger den norske krönikören Birger Löfaldli.

Efter flera olika turer dök Petter Northug till slut upp i Piteå för att köra söndagens tremil i den skandinaviska cupen och övertyga Norges landslagsledning om att han förtjänar en plats i OS-laget.

Och till en början låg Northug med i täten.

Men ungefär halvvägs in i loppet började han tappa. Och det slutade med ett fullständigt ras.


LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum

"Gränsen till pinsamt"

32-åringen var till slut 48:a i mål, över fem minuter efter segraren Mattis Stenshagen från Norge – och han lämnade målområdet utan att prata med några journalister.

– Det här var på gränsen pinsamt, säger Birger Löfaldli, krönikör på Adresseavisen som följt Northug under hela karriären.

– Att han släppte täten så tidigt, det var en stor besvikelse. Och det var nog ett bra svar på var Northug står just nu och det finns ingenting som tyder på att han får åka ett enda distanslopp i OS. Sista hoppet är sprinten, att han lyckas visa något i de norska mästerskapen nästa helg.

– Men jag är tveksam...


LÄS MER: Världscupen 2017/2018 – här är allt du behöver veta

Slagen av Brink

Bland åkarna som slog Northug hittar vi svenska doldisar som Tom Fahlén, Jonas Eriksson, Lucas Lennartsson och Max Novak. Även den gamle skidhjälten Jörgen Brink – nu 43 år gammal – var faktiskt före Northug i mål.

Resultaten i övrigt? De sju första åkarna i mål var norrmän. Martin Löwström Nyenget var tvåa och Johan Hoel var trea.

Bäste svensk var Viktor Thorn med en fin åttondeplats.

OS-aktuelle Emil Jönsson, som trivs bättre i sprint, gled in på plats 30 i masstarten.

För Petter Northug gäller det nu alltså att imponera under de norska mästerskapen nästa helg, eller i världscupen i Planica helgen därpå, för att kunna ta sig in i Norges lag till OS.

På damsidan blev Charlotte Kalla slagen av finska Johanna Matintalo på 20 km klassisk. Kalla slutade tvåa, en sekund efter Matintalo, och Ebba Andersson tog tredjeplatsen.


Skandinavisk cupen

Herrar, 30 km (k), masstart

1) Mattis Stenshagen, Norge, 1.13.41,4, 2) Martin Løwstrøm Nyenget, do, +1,3, 3) Johan Høl, do, +1,4, 4) Mathias Rundgreen, do, +1,5, 5) Eirik Sverdrup Augdal, do, +2,0.


Damer, 20 km (k), masstart

1) Johanna Matintalo, Finland, 56.06,8, 2) Charlotte Kalla, Sverige, +1,0, 3) Ebba Andersson, do, +2,3, 4) Kari Øyre Slind, Norge, +5,2, 5) Lisa Vinsa, Sverige, +1.22,1.

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1945036099157885

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.