Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Stort bli jämförd med tidernas bästa åkare”

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Frida Karlsson, 19, målas upp som en framtida superstjärna.

Nu väntar en stekhet duell med Charlotte Kalla, medaljjakt i JVM – och kanske i senior-VM?

– Det vore skithäftigt. Jag litar på att Rikard Grip tar ut det bästa laget, säger hon.

De senaste dagarna har varit en enda lång uppvisning av Frida Karlsson.

Resultatet i Skandinaviska cupen: Förkrossande segrar i såväl 10 som 20 kilometer.

– Jag åker med ett större lugn nu. Jag hittade flytet och trodde på mig själv, jag stressade inte upp mig i onödan. Sen var det kul att visa att jag är att räkna med även i skejt. Jag tror att många ser mig som en klassisk åkare, säger Frida Karlsson.

Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

I och med framgångarna har hon pekats ut som en framtida världsstjärna. Och hon har redan börjat kallas för ”Den nya Johaug”.

– Jag försöker väl att inte läsa allt som skrivs om mig, men jag får höra det mesta. Jag blir mer sporrad än pressad av det. Det motiverar mig att så många tycker att jag gör det bra.

– Det är ju häftigt att bli jämförd med tidernas kanske bästa åkare, det är verkligen stort. Jag kan se likheterna mellan oss, men samtidigt ska jag försöka göra mig ett eget namn.

Foto: TERJE PEDERSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

 

Drömmer om senior-VM

Nu förbereder sig 19-åringen för tävlingen Kopparskidan, där hon bland annat kommer att ställas mot comebackande Charlotte Kalla och Ebba Andersson.

– Det ska bli riktigt kul att köra. Det är en väldigt bra tävling att få inför JVM, det är så jag ska se på det. Resultatmässigt är det inte så viktigt, men riktigt kul att så pass starka åkare är med. Det är väldigt inspirerande.

Tävlingen blir en värdemätare inför stundande JVM i Lahtis, där 19-åringen från Sollefteå har tre medaljer att försvara.

Men det är ingen hemlighet att hon drömmer om en plats i Rikard Grips trupp till senior-VM i Seefeld i februari.

– Det är klart. Det vore skithäftigt, men det är tuff konkurrens. Det vore ett riktigt kvitto på att man hör hemma där, säger hon.

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

Vad säger Grip till dig?

– Han har sagt att de bästa kommer åka till VM och det är ju en del tävlingar kvar. Jag litar på att han tar ut det bästa laget och presterar jag så pass bra så kommer det nog inte spela någon roll att jag är junior.

Har inte fått tävla i världscupen

Det svenska landslagets policy är att junioråkarna ska fokusera fullt ut på JVM, för att sen eventuellt kunna slussas in i världscupen och seniormästerskap.

– Det är väl både positivt och negativt. Jag köper deras resonemang att JVM ska vara det stora målet, men samtidigt hade jag väldigt gärna velat mäta mig med världseliten. Det kommer förhoppningsvis framöver.

 

 

Rikard Grip sticker inte under stol med att han är mäkta imponerad över Karlssons vinter.

– Hon har gjort det väldigt, väldigt bra. Det är imponerande det hon genomförde i helgen och det ska bli väldigt spännande att följa hennes framfart i skidspåret. Då tänker jag framför allt på JVM i Lahtis. Sen får vi ta ett nytt avstamp därefter och blicka framåt. Hon har ytterligare 2,5 månad kvar som junioråkare innan hon kliver in i seniorsammanhang. Hon kommer att bidra till bra underhållning i tv-soffan, säger han.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Den svenske landslagschefen ser fram emot att se tre av landets absolut hetaste åkare drabba samman in Kopparskidan.

– Charlotte och Ebba har varit i en tuffare träningsperiod sedan jul och nyår, sett till att siktet är inställt på Seefeld. Det har fungerat bra utifrån deras planering, men de kommer nog att vara lite belastade inför det här loppet. För deras del handlar det om att få ett tävlingslopp och vara tillbaka i den situationen, säger han.

Grip fortsätter:

– De här tre individerna – Charlotte, Ebba och Frida – är i helt olika faser i sin säsong. Det är alltid positivt med konkurrens och dueller.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!