Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora revanschen – efter de svåra åren

Jonna Sundling tog revansch i VM efter svåra åren.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

OBERSTDORF. Hon har kraschat i en VM-final, missat OS på grund av sjukdom och varit nära att bryta Tour de ski.

Efter år av besvikelser och motgångar är nu Jonna Sundling till slut världsmästare.

– Det känns helt klart som en revansch, säger Sundling.

Jonna Sundling skrattar i solen i Oberstdorf. Hon har precis tagit på sig västen som visar att hon är världsmästare i sprint. I finalen var svenskan helt överlägsen och lekte hem guldet på VM:s första dag.

– Det känns rätt bra att säga att man är världsmästare, säger hon med ett stort leende.

Men vägen till att bli bäst i världen har inte varit spikrak för Sundling. Den har varit väldigt krokig och fylld av motgångar.

Slog igenom på JVM – sen kom smällen

Vintern 2014 började skidvärlden få upp ögonen för den snabba skidtalangen från Umeå. Jonna Sundling tog två guld på JVM i Val di Fiemme, i sprint och stafett. Två år senare blev hon också svensk mästare och kom på pallen två gånger i världscupen.

Efter det stora genombrottet på seniornivå kom första smällen. Säsongen 2016/2017 förstördes av en envis sjukdomsperiod och Sundling tvingades bara dagarna innan VM i Lahtis kasta in handduken.

Sundling valde att operera bort sina halsmandlar för att få bukt med sjukdomsproblemen men petades ändå från den svenska OS-truppen året därpå. När sen den stora revanschen skulle komma i Seefeld-VM 2019 kraschade hon ihop med Maja Dahlqvist i finalen och slutade fyra.

– Jag är mest besviken och less, sa Sundling då. 

Sundling: ”Känns helt klart som en revansch”

Årets säsong startade med en pallplats i världscuppremiären, men efter det kom en svacka. Jonna Sundling medger att det inte såg ljust ut under Tour de ski efter nyår.

– Början där var otroligt tung. Sprinten var fruktansvärd. Jag hade kunnat bryta touren där och då, men jag är glad att jag inte gjorde det. Jag fick en rejäl lärdom och körde på, det var tur, säger Jonna Sundling.

Efter att ha missat ett världsmästerskap, opererats i halsen, blivit petad från OS och varit en krasch från att ta VM-medalj är nu Jonna Sundling bäst i världen, 26 år gammal.

– Nu är det värt allt som varit. Alla tunga lopp, alla jobbiga träningspass och allt strul som jag haft under säsongen. Jag är så himla glad och stolt över mig själv att jag bitit ihop och inte gett upp trots alla hinder.

Känns det som en revansch för dig? 

– Jajemän! Det känns helt klart som en revansch. Det känns otroligt skönt, mest för mig själv nästan. Jag vet ju vad jag kan om allt stämmer, knopp, kropp och skidor, men nu har man ju verkligen fått det svart på vitt. Fasen, jag kan vara så bra när allt stämmer.

Sundling om VM-lyckan: ”Känns fantastiskt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.