Foto: / TT NYHETSBYRÅNFoto: / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAYFoto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
 Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Stora hotet mot svenska åkarna

Publicerad

DAVOS. Det kommer varningar om extremkyla inför helgens tävlingar i Davos.

Anna Haag överväger att inte ställa sig på start.

Andra är oroliga för sin prestation.

– Jag vet att jag presterar väldigt mycket sämre när jag är frusen, säger Stina Nilsson.

– Man får ta på sig långkalsongerna, säger Charlotte Kalla.

Världscupen har dundrat in i vinterparadiset Davos.

På lördag väntar sprint i fristil och på söndag är det dags för 10 kilometer fristil med individuell start.

Sveriges landslag har varit här ända sen i måndags. De njuter just nu av det härliga vädret – i dag är det fem minus och sol – men de vet samtidigt om att allting kan vända väldigt snabbt.

– Vädret här nere, det slår så fort, säger Anna Haag som tidigare har haft hus i Davos.

– Jag har hört att det ska bli minus 17 på söndag.

Läkaren får avgöra

Det är tre grader på rätt sida om internationella skidförbundets köldgräns, men det innebär ändå problem för åkarna. Inte minst för de åkare som har problem med luftrören.

– Och jag är en av dem, säger Haag.

– Skulle det visa sig att det blir väldigt, väldigt kallt, då tar jag en diskussion med läkaren.

Hon förklarar att problemen inte alltid är uppenbara under själva loppen. Men efteråt kommer smällen. Kroppen får en smäll.

– Jag vill inte ta några risker för jag känner att jag har gjort så många bra saker i år. Då vill jag kunna fortsätta längs den linjen, jobba mig uppåt och få göra ett bra Tour de ski.

Så hur agerar du om det blir minus 17?

– Då överlämnar jag beslutet till läkaren. Men jag hoppas att jag inte behöver fundera på det. Som sagt, det kan vända snabbt.

 

LÄS MER: Världscupen 2017/2018 – här är allt du behöver veta

Kalla orolig för snön

Det är inte bara Anna Haag som är orolig för kylan. SportExpressen har träffat en rad åkare i Davos som alla befarar att minusgraderna kan komma att ställa till det under helgen.

– När man kör sprint... det är hög höjd och så är det kallt, det kommer att riva enormt mycket i luftrören. Uppvärmningen och att ha en sorts grundvärme i kroppen kommer att bli oerhört viktigt så att man inte river upp lungorna, säger Emil Jönsson som kör sprinten under lördagen.

Stina Nilsson får ofta problem med kyla.

– För mig gäller det att hushålla väldigt mycket med... ja men med värmeläckage på kroppen. Jag vet att jag presterar väldigt mycket sämre när jag är frusen, så jag ska verkligen klä på mig.

Charlotte Kalla är mer fokuserad på hur temperaturen kommer att påverka föret.

– Kylan påverkar andningen, vi kommer behöva dra ner väldigt mycket kall luft i lungorna. Men kylan gör också att det blir väldigt kärvt. Just i fristil kan det bli väldigt bitigt och långsamt. Då gäller det verkligen att försöka ta kraftfulla tag och jobba med frekvensen.

Och klä på sig?

– Och klä på sig! Precis. Ta på de där långkalsongerna.

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1920566454938183

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag