Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora hatstormen mot skidtalangen inför VM

Beranova tävlar för Tjeckien på VM.
Foto: Instagram.
Hon hamnade i en hatstorm efter U23-VM.
Foto: Instagram.
Beranova är en ny profil i skidvärlden.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

OBERSTDORF. Här är en ny profil i skidvärlden.

Tereza Beranova dominerade under sprinten i U23-VM – och retade samtidigt gallfeber på svenskan Louise Lindström.

Sen fick hon halva Ryssland efter sig.

– Jag fick stänga ner alla mina sociala medier efter det där, säger Beranova till SportExpressen.

Nu siktar 22-åringen på att skrälla under VM i Oberstdorf.

Ni har kanske redan noterat hennes namn i resultatlistorna? Tereza Beranova, 22, från Tjeckien har tagit stora kliv i vinter och varit topp tio i världscupen två gånger om.

Först i Dresden, där hon slutade sjua i ett sargat startfält. Sen i Ulricehamn, där hon blev nia i konkurrens med världens allra bästa sprinters.

Dessutom flög hon fram under U23-VM i Vuokatti i januari – där allting fick ett minst sagt turbulent avslut. Vi ska återkomma till det.

Nu är Beranova på plats i Oberstdorf för karriärens andra senior-VM.

– Exakt, jag var ju med i Seefeld för två år sen, men jag ramlade då och blev 29:a. Jag hoppas det går bättre den här gången, säger Tereza Beranova när SportExpressen får en intervju med henne inför VM-starten i Oberstdorf.

Hon fortsätter:

– Jag har tränat på bra den senaste tiden och jag ska försöka visa mina kvaliteter här.

Vad tror du om dina chanser?

– Jag vill ta mig vidare från kvalet och få chansen att kämpa i heaten. Där ska jag bara försöka ta mig så långt som möjligt.

– Men jag gillar den här banan.

Hur tror du att värmen kommer påverka sprinten?

– Det kommer bli tufft för alla. Och mycket kommer nog avgöras av skidorna. Jag tror faktiskt det kan bli mer intressant än vanligt. Jag ser verkligen fram emot det här.

Vem av svenskorna ser du som favorit?

– Linn Svahn är favoriten. Men jag är verkligen imponerad av svenskorna, det är häftigt att se dem prestera så här bra i så ung ålder. De toppar ju sprintcupen hela tiden!

Kallar tävlingen ”barnslig”

Under U23-VM i Vuokatti hann Tereza Beranova med att uppleva mycket. Bland annat en tuff duell med Sveriges nya sprinttalang Louise Lindström.

Beranova vann kvalet och tog sig enkelt vidare till final. Där klev hon in tufft framför Lindström i sista backen innan hon avancerade till en klar ledning och stormade mot seger.

Då blev hon fälld bakifrån på upploppet av ryskan Anastasia Faleeva.

”Jag tycker det är rätt åt henne att hon trillar på upploppet”, förklarade Lindström för SVT efteråt. ”Hon förstörde hela min dag”.

Efter loppet kom beskedet att både Beranova och Faleeva blivit diskade. Och Lindström fick plötsligt ett brons.

Louise Lindström.
Foto: TOMI MÄKIPÄÄ @TOMIMAKIPAA1 / BILDBYRÅN

Tereza Beranova ler när vi frågar henne om sprintfinalen i Vuokatti.

– När man kan tävla i VM, då känns den där tävlingen ganska barnslig. Jag vill inte låta egoistisk, men det var så jag kände under sprinten. Och det var därför jag förstod att Lindström var arg.

På vilket sätt var den barnslig?

– Jag tror inte jag hade blivit diskad om det där hände på senior-VM. Men… det var värdelöst gjort av mig. Jag borde bara ha gått ifrån i starten av finalen och tagit hem segern utan problem, men det är väl inte riktigt min stil.

Det måste varit en besvikelse att du blev fälld och missade guldet?

– Absolut, jag var ledsen där och då, men det är en del av spelet. Det här är idrott och idrott är vackert. Anastasia och jag skakade hand efteråt och vi gick vidare.

Vad säger du om att Lindström fick bronset?

– Jag hoppades att hon skulle få det. Det är mycket svårare för henne än för mig att ta sig till VM.

Hatstorm från Ryssland

Efter U23-VM i Vuokatti hamnade Beranova i nytt blåsväder.

I en intervju riktade hon kritik mot Alexander Bolsjunov för hans beteende under världscuptävlingen i Lahtis, där han attackerade finländaren Joni Mäki efter målgång. Intervjun fick snabbt spridning i Ryssland och enligt översättningen sa hon att Bolsjunov ”sig som en apa”. Översättningen var dock felaktig, vilket Beranova kommunicerade ut genom det ryska landslaget.

Men det stoppade inte ryska skidfans från att attackera henne i sociala medier.

– För första gången har jag fått känna på ett extremt hat i sociala medier. Jag önskar inte någon det där. Jag var fick stänga ner alla mina sociala medier efter det där och jag försökte bara fokusera på VM… men jag kände mig helt tom.

Hur känner du nu?

– Jag har förklarat mig för det ryska landslaget, för att reda ut det där missförståndet. Och jag känner att jag har satt punkt för det där nu. Allt fokus är på VM.


LÄS MER: VM 2021 i Oberstdorf – allt du behöver veta

LÄS MER: Sanningen om sprickan i svenska landslaget

LÄS MER: Experterna tippar hela VM – lopp för lopp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.