Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stora genombrottet: ”Var omöjligt att se”

Max Hauke.
Foto: MATIC KLANSEK / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Hauke togs på bar gärning när han dopade sig.
Foto: POLISEN
Polisen genomförde en razzia under VM där flera åkare greps.
Foto: JOHANN GRODER / IMAGO/IBL
Hauke växlar till Baldauf under VM i Seefeld.
Foto: GEPA PICTURES/ CH. KELEMEN / GEPA BILDBYRÅN
Christer Malm och Anders Mannelqvist.
Foto: Pro Test Diagnostics.

En av idrottens värsta dopingmetoder har inte gått att avslöja.

Men snart blir det ändring.

Efter 14 års forskning har ett företag i Umeå nu tagit fram en lösning på problemet – och stängt kryphålet för fuskarna.

– Det känns fantastiskt, säger den tidigare skidskytten Anders Mannelqvist.

Anders Mannelqvist tävlade bland annat för Sverige under OS i Albertville 1992, men arbetar nu som vd för Pro Test Diagnostics. Det är företaget som håller på att revolutionera antidopingarbetet inom idrotten.

Fram till i dag har det inte funnits någon testmetod för att avslöja idrottare som använder sig av blodtransfusioner med eget blod. Det gjorde till exempel att den österrikiska längdskidåkaren Max Hauke kunde ta sig igenom test efter test, trots att han hade dopat sig.

Till slut blev han tagen på bar gärning, när polisen gjorde en razzia under VM i Seefeld 2019.

– Om det inte hade varit för polisen hade vi aldrig åkt dit. Då hade jag fortfarande åkt omkring dopad där ute, förklarade Hauke i en intervju med SportExpressen några månader efter att han blivit avslöjad.

Där berättade han också att han på 15 kilometer åkte omkring 40 sekunder snabbare som dopad. Effekten var så stor att han bromsade i nedförsbackarna under en tävling inför VM, för att inte bli misstänkt.

Nya metoden från Umeå

Blodtransfusioner med eget blod har länge beskrivits som ett kryphål för dem som vill fuska. Men snart kommer det kryphålet att stängas.

Forskaren Christer Malm har i 14 år arbetat med att ta fram en testmetod som kan avslöja den här typen av doping. Och nu är han färdig. Ett testkit har tagits fram av Pro Test Diagnostics, där Malm är delägare, och det utvärderas just nu av Wadas ackrediterade labb i Oslo, Stockholm och Paris.

– Vi har varit väldigt hemlighetsfulla kring exakt hur vi har gjort det här, fram tills nu. Vi har fått patent, forskningen har publicerats och de första kiten är färdiga, säger Malm.

Vad händer nu?

– Wadas labb kommer skriva en rapport när de är klara med sin utvärdering. Troligtvis blir det innan året är slut. Efter det ska Wadas huvudkontor i Montreal godkänna metoden, så att den kan börja användas. Det är nära nu.

NYA TESTET. Idrottarens blod ska behandlas med innehållet i de här åtta provrören, innan det analyseras i en masspektrometer.
REN ELLER DOPAD? På labbet går det sen att se om blodet är färskt eller om det har lagrats en tid, innan det skjutits in i idrottarens kropp.

”Den möjligheten stängs”

Wada har redan investerat knappt 10 miljoner kronor i projektet i Umeå för att få fram den här testmetoden. Går allt som det ska bör den kunna vara på plats inför OS i Peking 2022.

– Det är jättespännande att vi äntligen har ett användbart test, säger Pro Test Diagnostics vd Anders Mannelqvist.

Hur efterlängtat är det här testet?

– Vi har pratat med skidförbundet, skidskytteförbundet, cykelförbundet och friidrottsförbundet. Alla är väldigt intresserade av det här eftersom blodtransfusioner mer eller mindre har varit omöjliga att upptäcka tidigare.

– Det här kommer verkligen göra stor skillnad.

Christer Malm är övertygad om att det finns idrottare som använder sig av blodtransfusioner, som snart kommer behöva tänka om för att inte bli avslöjade.

– Vi vet om att det här är en metod som används och det är naturligt eftersom det inte funnits något test för det. Hade jag själv gått över till den mörka sidan och bestämt mig för att dopa mig, då hade jag använt mig av blodtransfusioner. Man bygger helt enkelt upp ett lager med eget blod och inför en viktig tävling tar man upp en eller två påsar, skjuter in i kroppen och får en effekt av det, säger Malm.

– Men den möjligheten stängs i princip med det här.

Max Hauke stängdes av i fyra år efter skandalen i Seefeld. Även Dominik Baldauf, Aleksej Poltoranin, Andrus Veerpalu och Karel Tammjärv åkte fast i razzian.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.