Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor svensksuccé i herrarnas fristil

Hellner och Halfvarsson
Foto: Terje Pedersen / AFP NTB SCANPIX
Foto: Pedersen, Terje / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: Pedersen, Terje / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

LILLEHAMMER/STOCKHOLM. Herrarnas lopp över tio kilometer i Lillehammer blev en riktig rysare. Flera åkare följdes åt under mellantiderna – bland annat Marcus Hellner och Calle Halfvarsson.

Till slut drog just Calle Halfvarsson det längsta strået – bara åtta tiondelar före tvåan Marcus Hellner.

– Jag är väldigt glad. Det var väldigt kul i dag för jag körde mot Marcus gällande vinsten, och det är extra roligt. Jag visste att det var jämnt hela vägen, men jag gjorde en väldigt bra avslutning, säger Halfvarsson.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

Finn Hågen Krogh, Simen Hegstad Krueger, Martin Johnsrud Sundby och Petter Northug. Det norska gardet såg starkt ut på pappret i Lillehammer, och Dario Cologna lurade hela tiden i vassen på resultattavlan.

Men väl på banan visade sig de svenska stjärnorna Marcus Hellner och Calle Halfvarsson vara starkast – då den sistnämnde gjorde en helt lysande avslutning på loppet.

Calle Halfvarsson vann loppet med knapp marginal före tvåan Marcus Hellner.

"En otrolig prestation"

Den dubbla svenska framgången var odiskutabel. Båda de svenska åkarna var till slut långt efter övriga i mål.

Efter loppet hyllades både Hellner och Halfvarsson brett – både i tv och på sociala medier.

– Det är bara för fräckt, han har varit trött, sliten men han bara åker. Det är helt sanslöst, säger Anders Blomquist i SVT när Halfvarsson går i mål och fortsätter när det hela är helt klart med att hylla båda svenskarna.

– Det är en otrolig prestation av de två killarna. Vi hade det på känn, men att göra det i Norge med ett extra förstärkt norskt lag – det är otroligt bra gjort.

Ingen norsk på pallen

Calle Halfvarsson själv njöt efteråt.

– Ja, nu är man bara glad. Man njuter. Jag leder med nästan 30 sekunder inför jaktstarten i morgon och har ett väldigt bra läge. Planen är att bara åka som om det vore en vanlig tävling över 15 kilometer klassiskt och låta de andra jobba väldigt hårt för att komma ikapp.

Norge hade, trots hemmaplan, ingen särskilt bra dag. Martin Johnsrud Sundby såg länge ut att göra ett bra lopp, men vek ner sig över de sista kilometrarna.

Den störste stjärnan av alla Petter Northug, var flera minuter efter svenskarna i mål, och placerade sig till slut runt plats 50.

Trea i mål blev ryssen Sergey Ustiugov.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.