Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Stor chock – det var ett räknefel i Excel”

Här är några av dagens största sportnyheter.
Foto: SVT.
Foto: SVT.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

ÖSTERSUND. VM i Åre blev ett ekonomiskt praktfiasko. 

Bolaget som arrangerade mästerskapet – som skidförbundet delägde – budgeterade för att gå med vinst med 50 miljoner, men backade i stället med 30 miljoner kronor. 

Vd:n Niklas Carlsson förklarar att det delvis beror på ett räknefel i Excel.

– Det är fruktansvärt mycket pengar. De här 15 miljonerna hade kunnat användas mycket bättre, säger Pernilla Wiberg till SVT

I början av 2019 var det VM-fest. På kort tid arrangerades två VM i Sverige, först alpina VM i Åre och därefter skidskytte-VM i Östersund. 

Det förstnämnda mästerskapet slutade med ett svenskt silver (Anna Swenn-Larsson i slalom) – och en brakförlust för skidförbundet.

Bolaget som arrangerade mästerskapet hade på förhand budgeterad med att gå 50 miljoner kronor i vinst, men det slutade med 30 miljoner i förlust. Skidförbundet och Skistar tvingades båda gå in med 15 miljoner vardera för att täcka upp förlusten, något Östersundsposten var först med att berätta. 

Kritiken: ”Fruktansvärt mycket pengar”

Pernilla Wiberg är kritisk och menar att det kan skada på lång sikt. 

– Det är fruktansvärt mycket pengar. De här 15 miljonerna hade kunnat användas mycket bättre. Vi vet ju att de har tvingats dra ned på träningar för herrar på Europacupen, de har inte haft tränare och sådana saker. Det är klart att de här pengarna hade kunnat investeras väldigt bra, säger hon till SVT

Den tillförordnade längdchefen Ola Strömberg säger dock att det inte kommer gå ut över längdsporten. 

– Det påverkar faktiskt inte längddelen alls. Vi har ett eget kapital på 80 miljoner kronor, så organisationsmässigt så förändras ingenting, vi kan fortsätta som vanligt. Det är mer att det här är tråkigt, säger han. 

Ja, det är ju mycket pengar det handlar om.

– Definitivt, det är jättemycket pengar. Men för längdsporten betraktat är läget gott. De senaste fem åren har vi ett överskott på nästan 50 miljoner kronor, jag tror det är 47 miljoner om man ska vara exakt. Så vi står väldigt stabilt. Det här med Åre får betraktas som ett misslyckande dock. 

En del av förklaringen - fel i Excel

Både det arrangerande bolagets styrelse och revisorer har hittat stora brister i bolagets projektadministration revisorn och menar att vd:n Niklas Carlsson inte borde få ansvarsfrihet. 

– Jag delgav all information som jag hade och kunde inte själv förutse den här förlusten komma. Jag tycker att jag delgivit allt vi visste, men sedan får man utvärdera vad vi kunde gjort annorlunda och hur vi kunde förutsett det här. Det är väl en jobbig lärdom som har gjorts av det hela, säger Niklas Carlsson till SVT.

Carlsson förklarar vidare:

– Vi gjorde investeringar som var stora och ambitiösa och kostsamma. Jag hoppas att ägarna – Skistar och skidförbundet – känner att de kan utnyttja det här på sikt. Att de känner att det blev en ekonomisk förlust men andra värden i form av marknadsföring och investeringar på lång sikt. Men det var en stor chock för mig, säger han.

På frågan om hur de kunde räkna så fel förklarar Carlsson att det delvis berodde på ett räknefel i datorprogrammet Excel. 

– Vi gick igenom ekonomin dagarna före VM och trodde då på 40 miljoner i vinst. Vi uppmärksammade bland annat att det var ett räknefel på 10 miljoner i excel-budgeten. Sen var det stora kostnader för att genomföra VM. Det var dåligt väder som bidrog till minskad försäljning av mat och dryck. Det är otroligt stora summor. Det håller jag med om.

Carlsson har efter VM i Åre gått vidare till ett jobb som generaldirektör i det internationella skidskytteförbundet IBU. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.