Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnornas reaktion: ”Det är chockerande”

Stina Nilsson
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Moa Lundgren
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Ebba Andersson
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

GÄLLIVARE/STOCKHOLM. Rikard Grip har valt att lämna sitt uppdrag som chef för skidlandslaget. 

För flera av hans åkare kommer beskedet som en rejäl överraskning. 

– Oj, är det sant?, säger Ebba Andersson.

– Det är chockerande, säger Moa Lundgren.

I nio år har Rikard Grip basat över skidlandslaget. Det har varit väldigt framgångsrika år för svensk längdåkning, då profiler som Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Johan Olsson åkt hem mängder av medaljer.

I dag kom så beskedet att Grip avgår som landslagschef. Han kommer att lämna ett tomrum efter sig, menar Teodor Peterson, som likt flera landslagsåkare är i Gällivare för tävlingen Volkswagen Tour. 

Rikard Grip lämnar landslaget

– Jag tycker att det är tråkigt. Jag har haft ett samarbete med Grip sedan jag var ett litet barn, sedan jag var sexton. Vi har följts åt sedan skidgymnasiet, säger Peterson. 

– Hans roller har varit lite olika, men han har alltid varit oerhört seriös och haft en linje som han trott på. Det har fungerat väldigt bra. Landslagsverksamheten hur den var när jag kom med och den är nu, det är två helt olika divisioner.

Vem kan ersätta honom?

– Det kan nog ingen göra på det sättet och kliva in och ta den rollen nu. Nio år i den organisationen ger väldigt mycket erfarenhet. Det blir nog lite av en inkörsport. Men man får stötta den som kommer in.

”Oj, är det sant?”

Ebba Andersson blev tagen på sängen av beskedet om Grips sorti. 

– Oj, är det sant? Det var en nyhet för mig, säger Andersson när vi träffar henne utanför en vallabod i Gällivare. 

– Han har varit i verksamheten länge så det kommer bli speciellt. Jag har bara varit med när han varit ansvarig, så kommer bli en omställning.

Hur har det varit att ha honom som förbundskapten?

– Han har tagit ett stort ansvar, för hela verksamheten så det blir intressant att se hur det blir nu när han inte längre har det stora ansvaret.

”Stina sa inte så mycket”

Sprinttalangen Moa Lundgren är precis som Ebba Andersson mäkta förvånad. 

– Jag är inte inne i den närmsta kretsen, så för mig är det chockerande, säger Lundgren. 

– Det är väldigt tråkigt att höra. Jag kan tänka mig att han vill göra något annat.

Hur är han som ledare?

– Han är väldigt engagerad. Och bestämd, skulle jag säga.

Veteranen Ida Ingemarsdotter har inte heller hört om nyheten när vi träffar henne i Gällivare. Hon tycker det är ”väldigt tråkigt” att Grip ska sluta – men vill inte prata om vem som ska ersätta honom.

– Om jag har förslag på något namn så tar jag det med förbundet, inte med Expressen, säger Ingemarsdotter med ett snett leende.

Stina Nilsson fick ett samtal från Rikard Grip där han meddelade sitt beslut. Han har varit både hennes mentor och tränare.

– Stina sa inte så mycket. Hon respekterar mitt beslut, berättar Grip.

– Hon var tacksam för stödet hon haft under åren vi jobbat tillsammans.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.