Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnorna utestängda – berättar om kampen

Emma Wikén.Foto: BILDBYRÅN NORWAY
Jennie Öberg.Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Rikard Grip, förbundskapten.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

BRUKSVALLARNA. Emma Wikén, 29, har OS-guld och VM-silver på meritlistan.

Jennie Öberg, 29, har vunnit i världscupen.

Nu är båda två utestängda från landslagets verksamhet och kämpar för att ta sig tillbaka till toppen.

– Jag står utanför och vill in, säger Wikén.

– Jag hoppas få chansen om jag åker snabbt, säger Öberg.

Den 12 april kallade skidförbundet till presskonferens i ett byggvaruhus i Stockholm.

Landslagstrupperna inför VM-säsongen skulle offentliggöras – och rubrikerna handlade främst om att Charlotte Kalla var tillbaka i laget igen efter sin privata satsning.

Men två etablerade namn saknades i trupperna.

Emma Wikén och Jennie Öberg var inte bara petade från A-landslagstruppen, de fanns inte heller med i andralaget ”Team Bauhaus”.

Sveriges landslagstrupper

A-landslaget

Damer: Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Ebba Andersson, Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter, Anna Dyvik, Jonna Sundling.

Herrar: Calle Halfvarsson, Viktor Thorn, Teodor Peterson, Oskar Svensson, Karl-Johan Westberg, Jens Burman, Daniel Rickardsson.

 

Team Bauhaus

Damer: Maja Dahlqvist, Lovisa Modig, Moa Molander Kristiansen, Maria Nordström, Evelina Settlin, Linn Sömskar, Lisa Vinsa.

Herrar: Karl-Johan Dyvik, Petter Engdahl, Gustav Eriksson, Johan Häggström, Emil Johansson, Anton Persson, Björn Sandström.

Tungt i Bruksvallarna

Sju månader senare är det nationell premiär i Bruksvallarna.

Wikén står och kisar i solskenet. Hon slutade 31:a i fredagens fem kilometer fristil och tolva i lördagens tio kilometer klassiskt.

– Loppet i fredags… det var absolut inte det resultat jag hade hoppats på. Det är sällan jag blir så besviken! Jag hade förhoppningar om något mycket bättre, säger Emma Wikén.

– Jag blev sjukt besviken!

Hon skrattar till.

– Men tolva på tio kilometer klassiskt, det var mycket bättre.

Hur viktig är den här helgen för dig?

– Jätteviktig. Jag vet ju att jag måste åka bra för att slå mig in i världscuplaget och det är målet den här vintern. Med de resultat jag gjort nu förstår jag att det är ännu svårare, men jag får hoppas att jag kan trissa upp formen ytterligare till nästa helg i Idre.

Där är det tävlingar i den skandinaviska cupen. Och det är alltså nu den vägen Wikén måste ta för att komma tillbaka till den högsta nivån.

Problem med skada

Samma sak gäller för Jennie Öberg.

29-åringen, som har tagit en världscupseger under sin karriär, är märkbart besviken när SportExpressen träffar henne i Bruksvallarna.

Hon har precis åkt ut i semifinal i sprinten, efter att ha förlorat en spurtduell mot Moa Molander Kristiansen.

– Jag har lite problem med mina underben, så jag har jättesvårt med styrseln i kurvorna. Så det var jättesvårt att trampa runt i sista svängen in mot upploppet, säger Öberg och grimaserar.

Jennie Öberg under tävlingarna i Bruksvallarna.Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur jobbigt är det?

– Jättejobbigt just nu, för jag kan inte göra mig själv rättvisa. Men jag tror vi vet vad det är och jag hoppas att det ska ge med sig.

Hon tror att det handlar om ”kompartmentsyndrom”, vilket innebär att muskeln inte riktigt får plats i sin hinna när den sväller.

– Hinnan i muskeln är för tajt och får man jätteont. Och till slut blir det syrebrist.

Hur ska du få ordning på det?

– Jag brukar ha de här problemen i början av säsongen, men det har varit extra dåligt nu. Det brukar ge med sig när man har åkt mer skidor… det är det jag får försöka göra nu och fungerar inte det så får jag kolla på andra lösningar.

"Bortskämd tidigare"

Emma Wikén hade tankar på att avsluta karriären efter beskedet om att landslaget ratat henne. Jennie Öberg var också osäker på framtiden.

De är båda två 29 år gamla.

– Jag velade jättelänge om jag skulle fortsätta med skidåkningen och i det läget var det en fördel att inte vara med i landslaget, eftersom jag slapp den stressen, säger Öberg.

– Sen kände jag i juli att ”jag vill ju göra det här!” och då hade jag tur att vara med i Piteå Elit och ha hela den uppbackningen från klubben.

Det är ändå annorlunda?

– Absolut. Framför allt är det jätteovant att börja tävla nu, utan att redan ha fått mäta sig med de andra tjejerna. Det har man varit bortskämd med tidigare, man har alltid vetat ungefär hur man ligger till.

Rikard Grip är förbundskapten i Sverige.Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Tror du att det är svårare för dig att bli uttagen till världscupen nu när du står utanför landslaget, eller har alla samma förutsättningar?

– Åker man nog snabbt tror jag absolut att man kommer få chansen. Det är väl främst här i början som de kommer premiera A-lagsåkarna.

– Får jag bara ordning på de här problemen så tror jag att jag kan åka snabbt, och då hoppas jag få chansen.

Kontakt med landslaget

Emma Wikén tror dock att hon måste prestera lite bättre än alla andra för att förbundskapten Rikard Grip ska kalla henne till världscupen.

– Jag har kanske lite mer press på mig, nu när jag står utanför och vill in, säger Wikén.

Har du haft någon kontakt med landslaget?

– Jag har pratat med någon av dem någon gång, skickat något sms. Och sen var vi här på läger med klubben när landslaget var här, så då träffade man på några stycken.

Det är inga "hard feelings"?

– Inte från min sida i alla fall! Jag hoppas det inte är det från deras sida heller.

 

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT hela vintern

LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – här är datum, tider och program

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/2135915196736640?__xts__[0]=68.ARCQlOBI7lV_I5h4azrQXwHxQeniUYHFu2z_VpB_elN_NkrK9-WkXML4mSMBFzxatJWyGPNs3SmKeFw8QEQ7d8qpoqg1LcksM5jFF3BV65qpyiqIz2Uc6egE56OCFoVHgh7HUfGbOFadejRX1FDaMIYVptBZ7sMXNsVSfx8kvy2ogVQVlwtWnQ&__tn__=-R