Stjärnorna som försvann - här är deras nya liv

Publicerad

En knäcktes av fuskare och testade på livet som hårdrocksartist.

En annan blev kroniskt sjuk och inledde en karriär inom thaiboxning.

SportExpressen har tittat närmare på tio svenska skidåkare som avslutade sina karriärer tidigare än väntat.

Här är deras öden.

 • 1Hanna Erikson

  Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/KARINA HESSLAND IMAGO SPORTFOTODIENST

  Avslutade karriären 2016, 26 år gammal.

  Slog igenom som Hanna Brodin och vann JVM-guld i sprint 2010. Framgångarna fortsatte på seniornivå. 2013 tog hon sin första världscupseger, under Tour de ski-sprinten i Oberstdorf.

  Där och då såg hon ut som ett medaljhopp för Sverige inför OS i Sotji 2014. Men i stället tog karriären en annan riktning.

  Hanna Brodin, som i samma veva bytte namn till Hanna Eriksson, fick problem med en stressfraktur i ryggen. Och den vägrade att släppa taget.

  I höstas valde hon att lägga av.

  – Det är klart att det känns väldigt jobbigt. Men på något sätt är det ändå skönt att ha bestämt sig, eftersom jag har försökt så mycket, säger Hanna Eriksson.

  Hon har studerat till jurist parallellt med skidsatsningen och är examinerad om drygt ett år.

  – Jag vill jobba med affärsjuridik i framtiden. Antingen det eller något inriktat mot skatterätt.


 • 2Jesper Modin

  Foto: Nils Petter Nilsson

  Avslutade karriären 2006, 27 år gammal.

  Gjorde VM-debut i Holmenkollen 2011 och tog sig sensationellt till final. Spåddes en lysande framtid – men sen kom problemen. Han besvärades av konstant trötthet och migrän, och kom aldrig riktigt tillbaka till den absoluta världstoppen.

  Hösten 2016 åkte skidorna upp på hyllan.

  ”Det är blandade känslor just nu, men att ha tagit beslutet känns samtidigt väldigt skönt och väldigt rätt. Det är något som jag har tänkt på under en längre tid", förklarade han på sin blogg.

  Vad Jesper Modin gör i dag? Han jobbar som revisor.

  – Jag är född och uppväxt i Sundsvall och har flyttat tillbaka hit nu. Jag jobbar på en revisionsbyrå – väldigt tvära kast mot det jag gjorde förut! – men trivs väldigt bra med det, säger Modin.

  28-åringen har också hunnit att resa till andra sidan jorden efter att han la av.

  – Jag och tjejen var tre veckor på Seychellerna, en månad på Madagaskar och sen en och en halv månad på Sydafrika, säger Modin.

  – Det var underbart. Man behövde inte ha dåligt samvete, som man kunde ha förut. ”Jag borde försöka träna något pass”, tänkte man. Men nu kunde man bara njuta fullt ut.


 • 3Madeleine Thorn

  Avslutade karriären 2014, 21 år gammal.

  Kom fram som en supertalang och tävlade i JVM redan första året som junior. Såg ut att ha en minst lika ljus framtid som jämnåriga kompisen Stina Nilsson. Vissa beskrev henne som ”nya Charlotte Kalla”.

  Men sen kom problemen.

  Madeleine Thorn drabbades av twar. Och det var i samma veva som både Julia Svan, jämnårig kompis, och Gunde Svan fick sjukdomen.

  – Vi var en hel hög, höll jag på att säga. Vi var många! Den är lite svår att greppa den sjukdomen, säger Thorn.

  Hon var sjuk under en längre tid. Sen åkte hon till USA i ett halvår för att studera och åka skidor där.

  – När jag kom hem tänkte jag först fortsätta, men jag hade hela tiden lite tankar på att det inte var lika roligt längre. Jag kom aldrig riktigt tillbaka och kände mig som mig själv efter att jag varit sjuk.

  Madeleine Thorn slängde upp skidorna på hyllan och började studera till sjuksköterska. Till sommaren är hon färdig med utbildningen och redo att kasta sig in i arbetslivet på allvar.

  – Det känns både jättespännande och väldigt läskigt. Och lite surrealistiskt. Men det ska bli… skönt!

  Senast hon åkte skidor var för ett år sen. Men hon följer brorsan Viktor Thorns framfart i spåren och gläds samtidigt med Stina Nilssons framgångar.

  – Jag och Stina gick skidgymnasiet tillsammans. Det är fantastiskt roligt att se hennes utveckling. Om det är någon som förtjänar det här är det Stina. Jag vet hur mycket tid hon har lagt ner på det här, ända sen gymnasietiden. Hon har verkligen velat det här.

 • 4Per Elofsson

  Foto: Tommy Pedersen

  Avslutade karriären 2005, 28 år gammal.

  Det sägs att det var den bloddopade Johann Mühlegg som knäckte Per Elofsson och det är delvis sant. Men det var fler detaljer som gjorde att hans kropp till slut sa ifrån 2003.

  Två år senare gav han upp sina försök att komma tillbaka.

  – Jag vill inte säga att det var Mühlegg som förstörde min karriär. Det var både fysiskt och mentalt. Jag hade haft en agent som försökte sno mig på pengar och försökte därför sköta alla mina affärer själv. Det blev för mycket, säger Elofsson som hade problem med överträning.

  Innan dess hann Per Elofsson med att vinna tre VM-guld, ett VM-silver, ett VM-brons och ett OS-brons.

  I samband med sitt avsked meddelade skidhjälten att han skulle testa på livet som hårdrocksgitarrist, men det stannade vid några sekunders riff på en av låtarna från bandet Nocturnal Rites. I stället gick han vidare genom att arbeta för Swedbank och bygga upp en tjänst för idrottare och artister.

  Elofsson har också gjort sig känd som tv-expert – han kommenterar OS 2018 för Discovery Networks Sweden – och som deltagare i underhållningsprogram som "Mästarnas mästare" och "Superstars".

 • 5Lisa Larsen

  Foto: Nils Petter Nilsson

  Tog timeout 2014, 23 år gammal, och har inte kommit tillbaka sen dess.

  Har en minst sagt märklig karriär. Sopade hem tre JVM-medaljer innan hon fick sitt stora genombrott på världscupnivå och knep en sjundeplats på 10 kilometer fristil i Gällivare i slutet av 2012. Senare samma vinter körde hon VM för Sverige och bara någon vecka senare ställde hon upp i tremilen i Holmenkollen.

  Sen dess har Lisa Larsen inte gjort en enda start i världscupen.

  I november 2014 kom beskedet att hon valt att ta en timeout från skidåkningen på grund av ständiga sjukdomsbesvär. I stället för att elitsatsa skulle hon åka ner till Schweiz för att jobba som skidinstruktör och jobba i en skidbutik.

  Nu är Larsen hemma i Sverige igen och hon tillhör Ulricehamns IF, men det är sällan hon tävlar. Senast hon kom till start var i januari 2016, då skandinaviska cupen avgjordes i Östersund. Larsen slutade på plats 42 i 10 kilometer fristil och på plats 50 i 10 kilometer klassiskt.

  – Hon har haft fortsatta problem, berättar Stefan Jalderyd i Ulricehamns IF.

  Lisa Larsen är i dag 27 år gammal.

 • 6Emelie Öhrstig

  Foto: Nils Jakobsson

  Avslutade karriären 2006, 28 år gammal.

  Valde att gå sin egen väg under hela karriären och den vägen ledde ända fram till ett VM-guld i Oberstdorf 2005. Hon vann sprinten framför Lina Andersson och kanadensiskan Sara Renner.

  Bara ett år senare valde Emelie Öhrstig att lägga av.

  – Känslan var att ”nu är jag nöjd”. Det var ganska skönt, säger Öhrstig.

  Hon hade sina största framgångar under de sista två åren av karriären. Innan dess hade hon parallellt haft en satsning på cykel – både mountainbike och landsvägscykel. Öhrstig förklarar att hon är stolt över att hon höll på med två sporter och ”följde det som kändes rätt”.

  Under karriären fick hon också rubriker efter att ha fastnat i ett dopingtest 1999. Hon hade för höga halter koffein i kroppen – men friades efter bara fem dagar.

  – Det var en enormt tung grej, min svåraste sak att gå igenom som idrottare. Att ens hamna som misstänkt i ett dopingprov… Det gjorde att jag slutade i två månader. Jag var helt knäckt över den händelsen, berättar Öhrstig.

  – Folk läser kanske bara förstasidan eller en av artiklarna, och ser inte att det har utretts, och så får de inte hela sanningen. Jag märkte inte av några reaktioner från andra i skidvärlden. Men bara känslan att ”tänk om någon tror någonting” var obehaglig.

 • 7Oscar Quicklund

  Foto: Privat

  Avslutade karriären 2011, 22 år gammal.

  Var en minst lika stor talang som lillebror Carl Quicklund, som också valde att sluta i ung ålder. Men karriären kraschade när han drabbades av den kroniska magsjukdomen ulcerös colit.

  22 år gammal tvingades han lägga ner satsningen.

  – Jag är tävlingsmänniska och antingen är det ”all in” eller så får man se sig om efter nya möjligheter, säger Quicklund.

  – Varken jag eller brorsan har någon ambition om att vara topp fem. Antingen så vinner man eller så får man göra någonting annat i stället. Jag skulle aldrig kunna fortsätta med skidåkningen och liksom harva runt och undra varför inte genombrottet kommer.

  – Har man varit där uppe en gång så vill man stanna där.

  Oscar Quicklund förklarar att sjukdomen gjorde att han saknade energi när han väl skulle prestera. Och det tog tre år innan han kunde leva ett normalt liv igen.

  Men nu mår han bättre.

  – Det är en kronisk sjukdom som kommer och går. Jag blir väldigt sjuk, någon gång per år, men det har väl med att göra att jag inte utsätter kroppen för lika hård belastning som tidigare, säger 27-åringen.

  I dag arbetar Oscar Quicklund som mäklare i Stockholm och han har även börjat tävla – i thaiboxning. Han befinner sig ganska långt ifrån skidspåren, med andra ord.

  – Jag hamnade först i försäkringsförmedlingsbranschen och tog efter det steget över till mäklarrollen, säger Quicklund.

  – Jag ska inte säga att jag har tagit avstånd från skidåkningen, men jag har väl försökt hitta någonting som kunde ge spänning på annat håll. Det blir lätt så när man kanske inte får avsluta karriären som man velat.

  Och hur går det med thaiboxningen?

  – Jag har gått två proffsmatcher i Thailand hittills. Det har fungerat lite bättre för magen, men är väl egentligen bara någonting som jag sett som en kul hobby vid sidan om. Det är någonting som jag sysslar mer eller mindre dagligen, efter jobb och så där, men det är mer som en fritidsaktivitet. Det är en fantastiskt bra träningsform och man får lite utlopp för den energi man har inom sig.

 • 8Anna Simberg

  Britta Johansson Norgren, Charlotte Kalla, Anna Haag och Anna Simberg. Foto: Sven Lindwall

  Avslutade karriären 2012, 25 år gammal.

  Många såg henne som en potentiell världsåkare. Inte minst kompisen Charlotte Kalla. Men karriären tog en annan väg för Anna Simberg.

  Efter flera säsonger med sjukdomsbesvär valde hon att lägga skidorna på hyllan – 25 år gammal.

  – Jag kom tillbaka efter en tuff period och åkte på en ny smäll. Det blev droppen som fick bägaren att rinna över, berättar Simberg.

  – Jag orkade inte mer.

  Beslutet var ändå svårt. Hon förklarar att ”sorgarbetet” pågick under flera år, innan hon till slut insåg att karriären faktiskt var över och att en ny fas i livet hade inletts.

  I den arbetar hon som träningskonsult tillsammans med sambon Patrik Johansson.

  – Jag jobbar med tekniklektioner på skidor och rullskidor, gör konditionstester och träningsprogram. Och jag trivs väldigt bra med det, säger Simberg som fortfarande följer sina gamla kompisars framfart med stort intresse.

  Hon är väldigt imponerad av Charlotte Kallas mentala styrka.

  – Charlotte kommer alltid tillbaka. Det är något magiskt över henne! Jag är imponerad och glad för hennes skull.

 • 9Emma Lundbäck

  Avslutade karriären 2007, 21 år gammal.

  Hon är dotter till legendarerna Sven-Åke Lundbäck och Lena Carlzon-Lundbäck och det fick hon höra så fort hon ställde sig på startlinjen. Till slut fick hon nog. Förväntningarna och pressen åt upp glädjen.

  "Jag identifierade mig enbart med idrotten och om resultaten inte var bra tyckte jag att jag var värdelös", skriver hon själv i en presentation på hemsidan för SISU Idrottsutbildarna.

  Nu har 30-åringen funnit glädjen till både idrotten och sig själv igen. Hon är utbildad beteendevetare och jobbar med projektverksamhet på en Folkhögskola.

  Ibland händer det också att hon spänner på sig skidorna och ger sig ut i spåret.

  – Ja, jag åker skidor ibland. Formen? Den är dålig, säger Emma Lundbäck och skrattar.

  Hon är i dag gift med den tidigare skidskytten Sebastian Wredenberg och tillsammans har de bosatt sig i Piteå.

  Noterbart är att Emma Lundbäck avslutade karriären med att vinna både SM-guld (stafett) och SM-brons (sprintstafett) i Östersund 2007.

 • 10Carl Quicklund

  Foto: Nils Petter Nilsson

  Avslutade karriären 2017, 24 år gammal.

  Beskedet förvånade många. Det var mitt i säsongen och Carl Quicklund hade nyligen tävlat i världscupen – när han meddelade att han slutar med omedelbar verkan.

  24-åringen hade haft problem med en mystisk armskada ända sen 2007. Och det skulle krävas ännu en operation för att få ordning på besvären. Det skulle i såna fall ha blivit den femte operationen under de senaste tre åren.

  – När jag insåg att det skulle krävas ytterligare ett ingrepp kände jag bara... nej, säger Quicklund som ändå hann med att åka både VM och Tour de ski för Sverige.

  – Det hade nog varit svårare att lägga av om man inte redan fått göra de här stora grejerna, som att åka ett VM och åka Tour de ski. Då lägger man av och känner: "Vad ska jag göra nu? Det finns inget att göra!" Men jag har redan grejer planerade, grejer som jag ser fram emot.

  Vad som väntar nu? Han planerar att flytta ner till Stockholm, där storebror Oscar Quicklund redan bor, för att studera juridik och även arbeta som träningskonsult.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag