Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans skräckskada: ”Jag känner mig rädd”

Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

Helgens långlopp La Diagonela håller på att utvecklas till ett skandallopp. 

Flera åkare har fått läggas in på sjukhus med allvarliga köldskador – och vissa riskerar till och med att få amputera. 

Den svenska stjärnan Linn Sömskar, som åkte i världscupen för mindre än ett år sedan, är rädd för att förlora sina fingertoppar.

– Det är orealistiskt, men jag är lite rädd, säger hon. 

Tävlingschefen, svensken David Nilsson, hävdar dock att allt ansvar ligger på åkarna.  

Sverige tog storslam när La Diagonala, ett långlopp i Ski Classics avgjordes i schweiziska Zouz i helgen. Jenny Larsson tog sin första seger framför svenska Lina Korsgren och på herrsidan segrade Oskar Kardin.

Men efterspelet handlar om allt annat än prestationerna.

De iskalla temperaturerna under loppet har lett till att flera åkare drabbats av allvarliga komplikationer. Britta Johansson Norgren var först med att visa upp sina tår som var täckta av blåsor. Enligt NRK var temperaturen mellan 23 och 28 minusgrader under tävlingen.

– Man blir lite chockad och det såg inte bättre ut imorse och de fortsatte att växa och växa så jag har varit ner till sjukhuset nu, sa 37-åringen till SVT Sport.

Andreas Nygaards beskriver tiden efter tävlingen i NRK som ”de värsta timmarna i sitt liv”. 

Linn Sömskar har också drabbats hårt efter tävlingen i Schweiz – så pass hårt så att hon fortsatt ligger kvar på sjukhus i Italien. 

Linn Sömskars fingrar.

”Var ganska skakig”

– Det är sex stycken fingrar som är värst. Jag har andra gradens köldskada, så det finns värre...

Sömskar lades in på sjukhus två dagar efter tävlingen då en stor blåsa började växa på hennes finger. Blåsorna är nu tömda. 

– Under morgonen kom det in en doktor som tog bort mitt bandage och sa att han skulle klippa bort det som är ”förstört”. Det var inte trevligt. Jag har varit ganska så skakig i dag. Blåsor har man ju haft, men det här känns värre. De har tagit bort hud från fingertopparna och rengjort och bandagerat igen, säger Linn Sömskar. 

Känns det otäckt? 

– Jag vet ju att det finns de som har det värre. Jag är inte ensam. I grannrummet ligger Andreas Nygaard. Han kom hit dagen innan mig, så det känns lite som en trygghet. Men man känner sig ganska utlämnad. Jag har varit i kontakt med försäkringsbolag, men jag har inte fått tag på någon som kan hjälpa mig. 

Linn Sömskar beskriver dock loppet som relativt bekymmerslöst. 

– Jag var allmänt kall. Jag skakade mest. Jag var rädd för att jag skulle bli näringstom, däremot hade jag ingen tanke på att bryta. 

Sömskar har drabbats av hårda komplikationer efter sin skada.

Kritiserad tävling

Flera åkare har kritiserat tävlingen för att den blev av, men Sömskar tycker att ansvaret bör ligga på varje skidåkare. 

– Det känns konstigt att det inte finns någon köldgräns. Fis tror jag har en gräns på 18 minusgrader. Men jag tycker att det är upp till en själv. Det är ens eget ansvar att man klär sig ordentligt.  

Linn Sömskar hoppas på att hon kan lämna sjukhuset under onsdagen, men skidåkaren har fått speciella instruktioner från sin läkare. 

– Det ska vara farligt att träna utomhus. Blodkärlen, blir de dåliga är det inte alls bra. Det är en jätteorealistisk tanke, men att mista sina fingrar. Det finns inte. Just nu är jag lite rädd. 

Att minsta dina fingrar, hur realistiskt känns det? 

– Han (läkaren) sa det inte så rakt. Det har inte framkommit. Förmodligen kommer jag bli extra känslig ett tag framöver, eller resten av livet. Jag vet inte om det är realistiskt att jag kommer bli av med fingertopparna, men man blir lite skrämd.

Sömskar, Britta Johansson Norgren och Andreas Nygaard är dock inte ensamma om att ha drabbats av komplikationer efter tävlingen. Fransmannen Thomas Joly är rädd att hans säsong är över. Samtidigt riskerar den svenska åkaren Michael Eklöf att bli av med sin stortå. 

– Om det händer skulle det vara förjävligt, säger han till NRK. 

Linn Sömskar i världscupen 2018.
Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

Tävlingschefen: Det är åkarnas ansvar

Den tyska åkaren Patrick Ottilinger kan mista ett finger om det vill sig illa, skriver NRK. 

Tävlingschefen, svensken David Nilsson, anser inte att tävlingen borde ha ställts och att ansvaret ligger hos åkarna. 

– Självklart är det jättetråkigt att det är många som har drabbats av köldskador. Sen är reglerna väldigt tydliga för långlopp, det är att 50 procent eller mer av banan ska ha en temperatur som är minus 25 eller kallare när åkarna kommer till den delen av banan för att man ska kunna senarelägga starten eller ställa in tävlingen. I det här fallet var inte den temperatur som mättes upp av juryn på morgonen så kall. 

Någonting borde man kanske ha gjort annorlunda med tanke på att så många blivit skadade?

– De meddelade alla team att det var tillåtet med värmesockor, med batteridrivna sulor eller strumpor som är uppvärmda. I tillägg fick man ha överdragskläder på sig under loppet, över nummerlappar, vilket normalt sett inte är tillåtet. Visma Ski Classics är en utomhussport i vintertid och det har varit liknande temperaturer tidigare och kommer vara framåt också. Det är otroligt viktigt att teamen anpassar klädseln med dubbla mössor, handskar, och skoöverdrag. Det är otroligt tråkigt att folk har drabbats men det var många som åkte med väldigt lite kläder helt enkelt.

Så du tycker att det är åkarnas ansvar i det här fallet?

– Ja, reglerna finns där och det känner de till. De vet att det kan vara minus 25 och att loppet kommer bli av. Vill man inte åka är det ingen som tvingar en, det får man ha respekt för. Om man tycker det är för kallt kan man välja att kliva av men reglerna som finns är väldigt tydliga. Minus 25 är gränsen och då gäller det att man är förberedd på det med alla möjliga kläder. Vissa körde i överdrag och klarade sig bra.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.