Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flyr media efter jättekollapsen

Alexander Bolsjonuv ligger utslagen efter målgång.
Foto: SVT Play.
Bolsjunov går genom den mixade zonen utan att prata med media.
Foto: Philip Gadd

OBERSTDORF/STOCKHOLM. Här går favoriten Alexander Bolsjunov in i väggen totalt.

På en kilometers åkning tappade ryssen drygt 20 sekunder på norrmannen Harald Östberg Amundsen, 22, som dessutom föll. 

Efter medaljmissen nobbade Bolsjunov alla intervjuer.

– Så hade jag inte gjort, säger Jens Burman. 

Alexander Bolsjunov har dominerat världscupen i vinter.  Ryssen leder världscupen överlägset, och går mot sin andra raka totalseger.

24-åringen hade inför dagens lopp över 15 kilometer inlett VM med att bli fyra i sprinten, vinna guld i skiathlonen och ta brons i sprintstafetten. 

På 15-kilometersloppet såg det länge ut att kunna bli ytterligare ett VM-guld för Bolsjonuv. Efter 11,8 kilometers åkning var Bolsjunov i ledningen, tre sekunder före den norska skrällåkaren Harald Östberg Amundsen. 

Men fram till nästa mellantid, vid 12,9 kilometer, hände något med den ryske favoriten. 

Favoriten kollapsade på 15 kilometer

När tv-kamerorna fångade upp Bolsjunov inför mellantiden såg ryssen mycket trött ut. När han väl passerade mellantiden var Bolsjunov 18,5 sekunder efter Amundsen.

På en kilometers åkning hade Bolsjunov alltså tappat nästan 22 sekunder på norrmannen, som dessutom föll mellan de två tidspasseringarna.

Till slut blev Alexander Bolsjunov fyra – slagen av tre norrmän.

Hans Christer Holund tog guldet, Simen Hegstad Krüger tog silvret och Amundsen tog bronset.

Hur Bolsjunov reagerade på det? Han gick igenom intervjuzonen som ett åskmoln utan att svara på några frågor alls. Han stannade inte ens för de två dopingkontrollanterna som begärde att få testa honom efter loppet.

”Det är inte farligt”

Agerande kritiserades från flera håll efteråt.

– Jag förstår att Bolsjunov är besviken, eftersom han var den stora favoriten här i dag.  Men det är inte farligt att prata med journalisterna, det är ingen som kommer försöka ta livet av honom. Det går bra att stanna och ge några kommentarer, säger Norges tränare Eirik Myhr Nossum.

Jens Burman, som slutade åtta i loppet, tyckte också att det hela var märkligt.

– Han har ju väldigt många meriter och medaljer i bagaget som han kan se tillbaka på, så jag tycker inte att världen behöver gå under bara för att det går dåligt en dag liksom, säger Burman. 

Då borde man stanna och snacka lite?

– Ja, det tycker jag väl. Man får väl komma tillbaka senare då när man har lugnat ner sig lite. Men det är klart man får vara besviken, så är det ju. Alla vill ju vara med där uppe och kämpa

William Poromaa, 20, blev nia, precis som i lördagens skiathlon. Poromaa var 19 sekunder efter Alexander Bolsjunov.

– Har du en dålig dag på den här banan och går lite för hårt i början, då är du körd. Har du inte en bra dag här är du inte på pallen, så är det bara, säger han om sin ryske konkurrent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.