Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan tas in i OS-satsningen

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Nio nya idrottare tar plats i SOK:s stödprogram Topp och talang.

En av dem är Sveriges stora framtidsnamn i längdskidåkning: Frida Karlsson.

"Det är väldigt hög klass på talangerna", säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Sedan 1998 har Sveriges olympiska kommitté, SOK, hjälpt elitidrottare ekonomiskt med bidrag från näringslivet genom stödprogrammet Topp och talang. Syftet är att ge aktiva med potential möjlighet att nå världstoppen oavsett hur deras ekonomiska situation ser ut.

Den 1 juli tar nya nio idrottare plats i satsningen.

Till att börja med handlar det om fyra längdåkare. En av dem är, kanske inte så överraskande, 19-åriga Frida Karlsson som under den gångna skidsäsongen fick sitt genombrott i världseliten och bland annat tog tre medaljer varav ett guld i stafett i sin VM-debut i Seefeld.

Satsar mot Milano-Cortina

Övriga tre från skidlandslaget som tas in är Maja Dahlqvist (även hon med VM-guld i Seefeld, i sprintstafett), Moa Lundgren och Johanna Hagström. Även puckelpistbröderna Felix och Oscar Elofsson samt freeskiåkaren Oliwer Magnusson tar plats i stödprogrammet.

Samtliga sju får ett långsiktigt stöd i sina satsningar mot de två kommande olympiska vinterspelen i Peking 2022 och Milano-Cortina 2026.

"Hög klass"

Även cyklisten Emilia Fahlin och tyngdlyftaren Patricia Strenius, som båda satsar mot OS i Tokyo nästa år, tar plats i Topp och talang.

"Det är väldigt hög klass på talangerna som kommer in i SOK:s stödprogram. Samtliga fyra längdåkare har endera vunnit VM-guld för seniorer eller guld under ungdoms-OS. Både Felix Elofsson och Oliwer Magnusson har redan deltagit i olympiska spel, och Oscar Elofsson var årets nykomling i puckelpistvärldscupen den gångna säsongen", säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i ett pressmeddelande.

De kommer med i SOK:s Topp och talang

Längdskidor: Frida Karlsson, Maja Dahlqvist, Moa Lundgren och Johanna Hagström.

Freeski: Oliwer Magnusson.

Cykel: Emilia Fahlin.

Puckelpist: Felix och Oscar Elofsson.

Tyngdlyftning: Patricia Strenius.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.