Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan tagen efter dödsfallet: ”Chock”

Teresa Stadlober.
Foto: CHRISTIAN WALGRAM / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Rudi Janasch och Teresa Stadlober.
Foto: Instagram (@teresa.stadlober)

LAHTIS. Österrikes stjärna Teresa Stadlober får plötsligt tårar i ögonen.

– Det är jobbigt att prata om det här, förklarar hon.

När Tour de ski tog slut för två veckor sen sa hennes personlige vallare Rudi Janasch: ”Vi ses i Lahtis!”

24 timmar senare var han död.

Det har gått någon timme sen damernas skiathlon i Lahtis när Teresa Stadlober möter upp SportExpressen för en enskild intervju inne på skidstadion.

Det finns mycket att prata om. Som jakten på Therese Johaug, hur dopingskandalen i Seefeld har påverkat intresset för längdskidåkning i Österrike och hennes minnen av felkörningen på OS 2018 som gav en bronsmedalj till Stina Nilsson.

Men först måste vi prata om Rudi Janasch.

Ända sen 2012 har han varit Stadlobers personlige vallare och de har kommit varandra väldigt nära genom åren. Men nu är han död.

Beskedet kom dagen efter att Tour de ski avslutades i Val di Fiemme.

– Han är den som alltid fixade mina skidor och han var med under hela Tour de ski. När vi skildes åt på söndagen sa han ”vi ses i Lahtis!”, för han skulle varit med här. Men måndagen efter kom beskedet att han gått bort, säger Stadlober och gör en bekymrad grimas.

– Det är jobbigt att prata om det här.

Fick beskedet på telefon

Hon samlar sig någon sekund. Sen berättar hon vidare:

– Det var en chock när min pappa ringde och berättade. Han hade precis pratat med Rudis fru då. Jag kunde inte tro att det var sant och det känns fortfarande helt overkligt.

Vad hade hänt?

– Han hade fått en hjärtattack. Han var 66 år gammal och drabbades av coronaviruset i början av november. Det tog hårt på honom och han var sängliggandes med feber. När han blev frisk så tog det ett tag innan han var på benen igen och han kunde till exempel inte åka med till Ruka i november. Men han var tillbaka igen i Davos i december och under Tour de ski såg vi inga tecken alls på att han var sliten eller så.

Hur är det att vara här utan honom nu?

– Det känns så märkligt. Och det var mycket osäkerhet inför den här tävlingen, dels hur vi skulle vara påverkade av hans bortgång men också hur allting skulle fungera rent praktiskt. Men vi har klarat det bra ändå, säger Stadlober som slutade åtta i damernas skiathlon.

– Allting vi gör nu är för honom.

Vad betydde han för ert team?

– Otroligt mycket. Han var en riktig eldsjäl. Det fanns bara två saker i hans liv: Familjen och längdskidåkningen. Vi visste att han skulle vara vallare ända in i döden – vi trodde bara inte att döden skulle komma så här tidigt.

Stadlober i samtal med SportExpressens reporter Ludvig Holmberg.
Foto: TOMAS PETTERSSON.

Ensam åkare i A-laget

Teresa Stadlober, som för övrigt är dotter till den gamle VM-guldmedaljören Alois Stadlober, är en del av ett landslag som bara har en enda A-lagsåkare. Och det är hon själv.

Det är en minst sagt speciell situation, men Stadlober trivs med tillvaron och har gjort fina resultat den här säsongen. Fem gånger om har hon varit topp tio i världscupen.

– Jag har haft flera lopp där jag är nöjd med min prestation, även om jag inte varit på pallen. I Tour de ski hade jag högre förväntningar, men det gick inte riktigt min väg. Jag gjorde min sämsta klättring någonsin där, säger Stadlober.

– Men på det stora hela har säsongen inte varit så dålig.

Vad säger du om konkurrensen just nu?

– Det är verkligen tufft. Det är så många starka och snabba tjejer och…för mig har problemet varit att hänga med i starten av loppen. Det känns nästan som det är sprint när de sticker i väg! Där måste jag förbättra mig.

Det blir inte lättare av att Therese Johaug är tillbaka nu?

– Nej, det var tufft redan innan och nu är det ju ännu värre. Hon startade i andra startled i dag, men var uppe i täten redan efter en minut. Sen såg jag inte henne något mer!

Ebba Andersson har en teori om att enda chansen att slå Johaug är att ta hennes rygg från start. Tror du att det stämmer?

– Ja, det är nog sant. Jag tror att man måste ta hennes rygg direkt och inte släppa den, för hamnar du efter så kommer du inte ikapp.

Känner du just nu att det är möjligt att slå Johaug?

Stadlober blir tyst, letar efter orden och börjar sen skratta.

– Det är svårt att säga! Jag tycker att Ebba är väldigt bra och jag tror att hon kan slå henne. Jag minns förra året i Falun när det var masstart i 10 kilometer fristil och Ebba hängde med henne ända fram till sista backen. Och det skilde bara några sekunder i mål. Så…jag tror att det är möjligt, men det krävs att Therese har en dålig dag. Och dåliga skidor!

Bjöd Sverige på OS-medalj

Du, det är bara en månad kvar till VM i Oberstdorf nu. I vilka lopp ser du dina största chanser?

– Skiathlon och tremilen. Skiathlon kommer vara tufft för det är första loppet på VM och alla kommer vara fräscha och i form. Tremilen är nog en bättre chans för mig!

Apropå tremilen…vi är många i Sverige som minns tremilen på OS 2018 där du åkte fel och hjälpte Stina Nilsson att ta ett brons. Jobbigt minne för dig?

Stadlober skrattar högt och skakar på huvudet.

– Jag kan skratta åt det där i dag. Det positiva är att jag kom till Pyeongchang utan någon större press och målet var att komma topp sex. Det lyckades jag med, även om jag körde fel. Jag var ledsen direkt efter loppet, men kom över det där ganska snabbt ändå.

Du kanske lärde dig någonting?

– Ja, att vara fokuserad hela tiden!

Till sist: Hur är intresset för längdskidor i Österrike i dag? Jag misstänker att dopingskandalen under VM i Seefeld 2019 blev en ganska hård smäll…

– Ja, så klart. Men när jag är högt upp i resultatlistorna, då tycker folket att det är intressant med längdskidor. När jag är topp tio så får jag vara med i tv och i tidningarna, men går det lite sämre så är det tyst. Man får förtjäna uppmärksamheten, helt enkelt.

– Längdskidor är inte någon stor sport i Österrike. Det är alpint och fotboll som är det stora. Många anser också att längdskidor inte är någon sport för tv. Sprint och masstart är det hyfsat intresse för, men det är sämre tittarsiffror för individuella starter där man som tittare måste ha lite koll.

Men du klarar dig rent ekonomiskt?

– Absolut. Efter VM i Seefeld valde förbundet att ge längdskidåkningen en ny chans. Vi har ekonomisk stöttning nu och alla tror på oss. Det känns väldigt bra.

– Nu är det bara upp till mig att göra bra resultat.


LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta

LÄS MER: Frida Karlsson om samtalet med hotellchefen: ”Chockad”

LÄS MER: Charlotte Kalla visar upp hemliga dagboken 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.