Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnan om den tuffa tiden efter petningen

Kathrine Harsem är tillbaka i det norska landslaget. Foto: Nils Petter Nilsson
Kathrine Harsem. Foto: Valda Kalnina / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Skidåkerskan Kathrine Harsem är tillbaka i det norska landslaget.

Nu berättar hon om den tuffa tiden efter petningen.

– Jag kände att jag inte var bra nog som människa, säger Harsem till Dagbladet.

På nyårsafton tävlar norska Kathrine Harsem i Tour de ski. Det är första gången hon kvalificerar sig, men förra året var det långt ifrån säkert att det skulle bli en första gång över huvudtaget. För norska tidningen Dagbladet berättar norskan om hur hon känt sig utanför i landslaget och om hur det gjort henne omotiverad.

Kände sig mindre värd

- Jag förlorade all glädje i skidåkningen, säger Harsem.

Harsem betonar att hon började tappa tron på sina egna prestationer och att hon i och med det, kände sig mindre värd som människa.

– När jag inte presterade kände jag mig inte bra nog som människa. Det är ingen som har sagt det till mig, men det var så mycket som hände förra året. Jag började säsongen med ett nederlag med skador, och det gjorde att jag blev väldigt osäker.

Tid för sig själv

Det var förra året hon petades från det norska skidlandslaget, efter att ha hört dit under två års tid. Under tiden utanför laget har hon passat på att reflektera över vad hon själv egentligen vill.

- Jag har tillbringat mycket tid för mig själv och försökt räkna ut vad jag vill, varför jag gör det här, säger hon.

Och norskan kom fram till att hon skulle tillbaka till skidspåret och landslaget.

- Det jag kom fram till var att längdskidåkning är för värdefullt för mig, för att jag skulle kunna ge upp det nu.

"Har starka åsikter"

När det gäller stämningen i landslaget menar hon att det var svårt att komma in i gänget, och att hon inte kunde vara sitt vanliga jag i den miljön.

- Jag tror att det är viktigt att ta hand om alla. Det är inte lätt att komma in i en miljö där andra har varit i tio år tillsammans. Det är krävande, och man behöver vara mycket anpassningsbar. Jag är en person med väldigt många starka åsikter. Jag har en stark personlighet, och det var därför jag kände mig upprörd förra året. Plötsligt blev jag mycket tillbakadragen och tyst, och det är inte jag. Min familj kände inte igen mig, säger Harsem.