Kathrine Harsem är tillbaka i det norska landslaget. Foto: Nils Petter NilssonKathrine Harsem är tillbaka i det norska landslaget. Foto: Nils Petter Nilsson
Kathrine Harsem är tillbaka i det norska landslaget. Foto: Nils Petter Nilsson
Kathrine Harsem. Foto: Valda Kalnina / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNKathrine Harsem. Foto: Valda Kalnina / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kathrine Harsem. Foto: Valda Kalnina / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Stjärnan om den tuffa tiden efter petningen

Publicerad

Skidåkerskan Kathrine Harsem är tillbaka i det norska landslaget.

Nu berättar hon om den tuffa tiden efter petningen.

– Jag kände att jag inte var bra nog som människa, säger Harsem till Dagbladet.

På nyårsafton tävlar norska Kathrine Harsem i Tour de ski. Det är första gången hon kvalificerar sig, men förra året var det långt ifrån säkert att det skulle bli en första gång över huvudtaget. För norska tidningen Dagbladet berättar norskan om hur hon känt sig utanför i landslaget och om hur det gjort henne omotiverad.

Kände sig mindre värd

- Jag förlorade all glädje i skidåkningen, säger Harsem.

Harsem betonar att hon började tappa tron på sina egna prestationer och att hon i och med det, kände sig mindre värd som människa.

– När jag inte presterade kände jag mig inte bra nog som människa. Det är ingen som har sagt det till mig, men det var så mycket som hände förra året. Jag började säsongen med ett nederlag med skador, och det gjorde att jag blev väldigt osäker.

Tid för sig själv

Det var förra året hon petades från det norska skidlandslaget, efter att ha hört dit under två års tid. Under tiden utanför laget har hon passat på att reflektera över vad hon själv egentligen vill.

- Jag har tillbringat mycket tid för mig själv och försökt räkna ut vad jag vill, varför jag gör det här, säger hon.

Och norskan kom fram till att hon skulle tillbaka till skidspåret och landslaget.

- Det jag kom fram till var att längdskidåkning är för värdefullt för mig, för att jag skulle kunna ge upp det nu.

"Har starka åsikter"

När det gäller stämningen i landslaget menar hon att det var svårt att komma in i gänget, och att hon inte kunde vara sitt vanliga jag i den miljön.

- Jag tror att det är viktigt att ta hand om alla. Det är inte lätt att komma in i en miljö där andra har varit i tio år tillsammans. Det är krävande, och man behöver vara mycket anpassningsbar. Jag är en person med väldigt många starka åsikter. Jag har en stark personlighet, och det var därför jag kände mig upprörd förra året. Plötsligt blev jag mycket tillbakadragen och tyst, och det är inte jag. Min familj kände inte igen mig, säger Harsem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag