Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan: ”Min cancer får inte trycka ner mig”

Den amerikanska OS-hjälten Kikkan Randall berättar om livet efter cancerbeskedet.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Ett år efter att amerikanska skidstjärnan Kikkan Randall, besegrade sin bröstcancer, åkte hon i mål i Vasaloppet på tiden 5.59.05.

– Så skönt, men det var tuffare än jag trodde, sade hon och möttes av mycket folk som var glada att se henne i spåren igen.

Det var 2018, strax efter att hon avslutat sin professionella skidkarriär, som Kikkan Randall berättade att hon drabbats av bröstcancer. Därefter är det många som följt hennes väg mot att besegra sjukdom. På sociala medier har 37-åringen delat med sig av sina berättelser och erfarenheter.

– Det är mycket som inte går att påverka under behandlingen. Därför är det hela tiden viktigt att fokusera på det man kan kontrollera, som exempelvis sin inställning. Här hade jag nog nytta av min bakgrund som elitidrottare, säger Kikkan Randall.

Berättar om cancerbeskedet: ”Otänkbart”

I en intervju med USA Today har hon tidigare berättat om känslorna kring cancerbeskedet.

– I början kan man inte tro på det. Ingen förväntar sig att höra: ”Du har cancer”. För mig, som är ung, i form och har varit toppidrottare kändes det otänkbart. Men jag kunde också känna verkligheten och djupet i beskedet.

För cirka ett år sedan fick hon ett bättre besked.

– Vad vi vet nu är jag cancerfri. I dag tror jag inte att cancern har påverkat mig så mycket från att vara elitaktiv till att bli mamma och till att kunna arbeta. Den har lärt mig att bli en normal person, säger Randall.

Randall: ”Cancern får inte trycka ner mig”

Amerikanskans val att starta i det klassiska svenska skidloppet hade en allvarlig mening.

– Det är bra för mig att kunna göra sådant här eftersom cancern inte får trycka ner mig. Nu ville jag åka Vasaloppet eftersom att det är en så stor tävling inom idrottsvärlden. Min familj är också van vid att jag kommer med knasiga idéer och då får jag göra detta, bara jag blir nöjd.

Kikkan Randall har gjort sig känd som en sprintåkare av världsklass. Därför blev nio mil skidåkning en utmaning.

– Jag är nöjd, men det var tufft eftersom jag trodde att formen var bättre. Men vilken skidfest detta är, säger hon och blickar ut över målområdet i Mora.

Lina Korsgren vann enkelt damklassen i Vasaloppet 2020 och champagne över sig i segerintervjun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.