Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan: ”Jag insåg att jag var på väg att dö”

Här tar Louise Lindström JVM-guld
Diggins berättar om ätstörningarna i en intervju med NRK.Foto: NRK Sport
Jessica Diggins med Stina Nilsson och Heidi Weng.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: GIAN EHRENZELLER / AP TT NYHETSBYRÅN

Den amerikanska längdstjärnan Jessica Diggins led i många år av en ätstörning. 

En ätstörning som var så allvarlig att den kunde kostat henne livet. 

– Jag insåg att jag skulle dö, det var en fråga om när, säger hon till NRK

Till slut var den en familjetragedi som räddade livet på henne. 

Jessica Diggins är ett välbekant namn för de som följer med i världscupen i längdskidor. Den 28-åriga amerikanskan tog steget in på den stora scenen i samband med VM 2011 och har det senaste decenniet varit en av världens främsta åkare. 

På OS i Pyeongchang 2018 tog hon och Kikkan Randall USA:s första OS-guld i längdskidor någonsin när de tog hem segern i lagsprinten. 

Där och då var det få som visste att Diggins som tonåring led av en ätstörning. Men Diggins har de senaste åren öppnat upp och berättar om sin kamp. 

Nu, i samband med att världscupen kommer till hennes hemstad Minnesota den 17 mars, så släpper hon självbiografin ”Brave Enough”, där hon i detalj berättar om sin bulimi. 

Diggins berättar om sin ätstörning

NRK har läst boken och gjort en längre intervju med Diggins där hon berättar om hur hon som tonåring blev en perfektionist. Och hennes strävan efter att bli en – vad hon då trodde var – perfekt längdåkare ledde till hennes ätstörning. 

– För att vara ”perfekt” ville jag inte ha en uns kroppsfett. Något jag vet vare sig är sunt eller realistiskt. Men jag trodde att det var så jag var tvungen att vara, säger Diggins till NRK

Det började med att hon kategoriserade mat som bra eller dålig, till att hon gick ut och sprang efter måltider för att sedan övergå i att hon tvingade sig själv att kräkas upp sin mat. Något som utvecklades till ett beroende för henne. 

– Så fort jag hade kräkts första gången förstod jag hur folk kunde vara beroende av narkotika. För det gör en helt avstängd, jag behövde inte längre känna någonting och jag kunde inte sluta. 

Familjetragedin blev vändpunkten för Diggins

Hennes föräldrar förstod att allt inte stod rätt till och försökte desperat hjälpa henne. Till slut satte de henne på Emily-programmet, ett behandlingsprogram för personer som lider av ätstörningar. 

De gav henne stöd och verktygen att hantera sin ätstörning, men framstegen lät vänta på sig. I stället var en familjetragedi som blev vändpunkten för Diggins. Under tiden hon gick på Emily-programmet fick hon beskedet att hennes morfar Bill led av lungcancer och bara hade veckor kvar att leva. 

Familjen samlades för att ta farväl av Bill och att se hennes familj i sorg blev en väckarklocka för Diggins. 

– Jag förstod att det finns situationer som du inte undvika, som cancer och bilolyckor. Men att se vad Bills död gjorde med min familj fick mig att inse att jag kommer att dö om jag fortsätter leva som jag gör, säger hon och bryter ihop i tårar i NRK-intervjn. 

– Jag förstod att jag hade en chans att rädda mig själv. Jag kände att jag inte kan göra det här mot min syster eller mina föräldrar. Jag måste bli frisk. 

Diggins råd till alla som lider av ätstörningar

Sakta men säkert blev Diggins bättre. Hon led alltjämt av bulimin när hon VM-debuterade i Holmenkollen 2011, men fortsatte att bli bättre och bättre. 

Rösten i hennes huvud, den som sa åt henne att kräkas eller att inte äta, finns kvar. Men hon kan hantera den och mota bort den. 

Och hon har ett råd till alla som som lider av ätstörningar. 

– Det behöver inte vara så här, det ger en hopp. När jag led av det så tänkte jag: ”Så här kommer det vara i resten av mitt liv. Men påminn dig själv att det inte behöver vara så, du kan leva ett lyckligt liv. Det är fullt möjligt. 

Jessica Diggins på en presskonferens under OS i Pyeongchang 2018. Där blev det ett guld i teamsprint.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.