Norges stjärna diskas – blir av med VM-guldet

Diskussioner i jury-rummet efter spurtdramat.
1 / 10

OBERSTDORF/STOCKHOLM. Femmilen avslutades i fullständigt kaos.

Alexander Bolsjunovs bröt staven på upploppet i en duell med Johannes Hösflot Kläbo – och bröt sen ihop i tårar i målfållan. 

Sen lämnade Ryssland in en protest mot Kläbo – som blev diskad. 

– Det var oärligt, rasar Bolsjunov. 

Norge lämnade i sin tur in en protest mot diskningen av Kläbo, men den avslogs. 

Det är inte alltid en femmil blir en högdramatisk historia. Men femmilen i Oberstdorf tillhör inte den kategorin. 

Efter lite söndagskörning bröt sig en klunga på åtta åkare ut. Den klungan blev sedan – precis i slutskedet – en kamp mellan tre åkare. Johannes Hösflot Kläbo, Emil Iversen och Alexander Bolsjunov. 

Det var i den ordningen som de gick över mållinjen, efter sanslös dramatik på upploppet. 

Bolsjunov var först när spurten började, men efter en närkamp med Kläbo bröt han staven, åkte in som trea och bröt ihop i tårar. 

Ryssland lämnar in en protest efter Kläbos guld

Om det var slutet på dramatiken? Inte ens nära. 

Kort efter målgång lämnade den ryska ledningen in en protest mot Kläbo och gick in i juryrummet. En stund senare kallades Kläbo in i juryrummet. 

Bolsjunov var rasande. 

– Jag går hem. Låt dem göra vad de vill. Om der går emot oss och vi diskas, då drar jag. Jag saknar ord. Jag vet inte vad Kläbo sa till mig, men jag kommer inte gå till någon prisutdelning. Det var oärligt, säger Bolsjunov till rysk tv efter loppet. 

NRK:s expert Torgeir Björn tror att Kläbo diskas. 

– Kläbo har tur om han får behålla guldet, säger han. 

Den ryska ledningen inne i juryrummet.
Foto: Tomas Pettersson.
Tränare Igor Sorin lämnar juryrummet.
Foto: Ludvig Holmberg.
Johannes Hösflot Kläbo går in i juryrummet.
Foto: Ludvig Holmberg.

Kläbo diskad – förlorar sitt guld

Kläbo hade inte tur. 

En stund senare stegade Kläbo ilsket i väg och en stund senare meddelade NRK att Kläbo var diskad. Norge lämnade omedelbart in en protest mot det beslutet.

Men det fick de inte gehör för. Protesten avslogs och Emil Iversen blir världsmästare, Bolsjunov får silvret och Simen Hegstad Krüger tar bronspengen.  

– Vår protest blev avslagen. Nu har vi 48 timmar på oss att lämna in en formell protest, säger Espen Bjervig, landslagschef för Norge. 

– Johannes tycker det här är fruktansvärt tråkigt. Det är blytungt för honom. Juryn menar att Johannes gör en obstruktion på Bolsjunov. Men vi håller inte med om det. 

Svenske Jens Burman, som nu blev femma, lider med alla inblandade. 

– Om det är strul är det aldrig kul. Går man över mållinjen och korsar den först så vill man kunna fira direkt. Men jag har inte sett bilderna så vi får hoppas att det reder ut sig. Det är aldrig kul om det blir strul, det önskar man ingen åkare, säger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.