Foto: Anders Wiklund/TtFoto: Anders Wiklund/Tt
 Foto: Anders Wiklund/Tt
Foto: Anders Wiklund/TtFoto: Anders Wiklund/Tt
 Foto: Anders Wiklund/Tt

Stina Nilssons taktik: Stå över lopp i vinter

Publicerad

RUKA. Efter premiären ser Stina Nilsson plötsligt ut som den främsta utmanaren till Therese Johaug i den totala världscupen.

Men den striden ger Sverige upp redan nu.

- Stina kommer att stå över en del lopp. Det är inte realistiskt att tro att hon ska kunna vinna totalcupen, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

22-åriga Stina Nilsson hade en alldeles fenomenal världscuphelg i finska Ruka.

Tvåa i fredagens sprint.

Tvåa i gårdagens jaktstart.

Tvåa i hela Rukas minitour.

Och ja, Nilsson är även just nu tvåa i den totala världscupen. Bara 33 poäng efter den norska superstjärnan Therese Johaug.

Som jämförelse är Charlotte Kalla på femte plats däremot redan distanserad med 137 poäng.

- Jag är överraskad och jätteglad, säger Nilsson.

Therese Johaug verkar också djupt imponerad av sina nya svenska utmanare.

- Det verkar som att hon tagit steg på längre distanser. Och är en åkare för framtiden, säger Johaug.

Kanske inte bara i framtiden - utan även i nutid?

- Ja, ja herregud! Jag menar bara att hon är så ung att hon kommer att vara med i många, många år framöver. Hon är ju redan på en vanvettigt hög nivå.

Låt mig gissa: Du är ganska glad att Nilsson inte var med dig in på upploppet nu?

- Ja, det är jag. Det var något jag tänkte på redan före starten, säger Therese Johaug.

Matchas försiktigt

Men Stina Nilssons framgångar under premiärhelgen förändrar inte landslagsledningens taktik: Att matcha den nya svenska skidstjärnan försiktigt.

- Vi har en plan - och den kommer vi inte att ändra på. Den styr hur vi lägger upp hennes tävlande i vinter, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

Vad innebär det rent konkret?

- Att hon kommer att stå över en del distanslopp i världscupen.

Då är hon väl chanslös på att utmana om segern i den totala världscupen?

- Men för Stinas del ska man inte sätta ribban så högt. Vår plan är att i stället fokusera på sprintvärldscupen - och det ska vi göra.

Står troligen över i Davos

Hon är ju ändå 22 år, hon har i helgen visat absolut världsklass i alla discipliner. Ni är inte f-ö-r försiktiga?

- Nej, det tycker jag inte. Det gäller att ha en balans i tävlandet. Att jobba långsiktigt. Och inte bara leva här och nu

Vad innebär det för den närmaste framtiden?

- Att Stina åker skiathlon och stafett nästa helg i Lillehammer. Men förmodligen står över distansloppet i Davos helgen efter.

Grip fortsätter:

- Det är fantastiskt kul att Stina och Ida Ingemarsdotter (fyra) nu är med så högt upp i världscupen. Men jag tror att i slutändan kommer ändå Charlotte att vara den svenska som är överst i listan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag