Foto: Grzegorz Momot / Epa / Tt
 Foto: Grzegorz Momot / Epa / Tt

Stina Nilssons succé: Seger och VC-ledning

Publicerad

Stina Nilsson vann lördagens sprint i slovenska Planica.

Svenskan krossade tre norskor i finalen och kan som ny ledare av sprintvärldscupen, åtminstone tillfälligt, kalla sig skidvärldens sprintdrottning. Men den nya ledningen är inget som Stina bryr sig om.

– Jag struntar faktiskt helt och hållet i sprintcupen. Jag fokuserar bara lopp för lopp, säger Nilsson till Radiosporten.

När övriga svenskor ramlade höll Stina Nilsson för trycket. 22-åringen tog sig vidare från kvarts- och semifinal enkelt. I finalen ställdes hon mot tre starka norskor, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng.

Nilsson fick en bra start, och låg i täten från start till mål. Nilsson ryckte till sig ett försprång i den sista backen in mot upploppet och kunde ohotad ta säsongens anda världscupseger.

– Sedan touren har jag bara åkt skidor i 35 minuter. Jag har varit trött och saknat lite energi. Så att vara högst upp på pallen i dag är fantastiskt, säger Nilsson.

SVT:s expert Anders Blomquist är mycket imponerad av Nilssons insats i Planica.

– När hon är i den här formen tror jag inte ens att Maiken Caspersen Falla rår på henne, säger Blomquist.

Han fortsätter:

– När hon hittar benen och fötterna så här är det ingen som har en chans mot henne.

Ny taktik fungerade perfekt

Inför tävlingarna i Planica har Nilsson och sprinttränaren Johan Granath pratat om att placera sig i täten direkt i heaten.

- Det fungerade perfekt. Stina får mer och mer respekt med sig gentemot konkurrenterna, det spelar också in under tävlingar, säger han.

Varför tror du att hon är piggare nu än under Tour de ski?

– Ingen aning faktiskt, jag tror mest att det handlar om tillfälligheter.

Andra världscupsegern och nu totalledare i sprintcupen, vad kan vi förvänta oss av Stina Nilsson framöver?

– Hon är 22 år och bara i början av sin karriär men hon har redan visat att hon kan åka både skate och klassiskt, långa och korta distanser. Men det gäller att fortsätta att träna och tävla på rätt sätt.

Vinterns världscup har dominerats kraftigt av norska åkare. Nilssons seger är ett välkommet avbrott på den norska dominansen.

– Det var på tiden och känns oerhört skönt efter den här vintern, säger Johan Granath.

Tar över ledningen i sprintcupen

I och med segern tar Stina Nilsson över ledningen i sprintcupen från norskan Maiken Caspersen Falla.

Falla hade en mycket svag lördag och var länge tveksam till start på grund av en förkylning. Tillsammans med läkarna valde Falla att starta, men norskan blev utslagen redan i kvalet.

– Jag struntar faktiskt helt och hållet i sprintcupen, säger Stina Nilsson till Radiosporten.

– Jag fokuserar bara lopp för lopp och stirrar mig inte blind på någon cup hit och dit. Helheten får visa sig i slutet av säsongen, nu är det bara fokus på varje helg som kommer. Jag är sugen på att köra i teamsprinten i morgon. Jag hade på förhand inte tänkt köra, men nu känner jag mig ganska sugen.

Pellegrino tog fjärde raka segern

På herrsidan slutade det som för det mesta den här säsongen - med seger för italienaren Federico Pellegrino. Segern var Pellegrinos fjärde raka i världscupen.

För ovanlighetens skull var inga norrmän på pallen. Andra- och tredjeplatserna togs i stället av två fransmän, Baptiste Gros och Richard Jouve.

Bästa svensk blev Calle Halfvarsson som blev utslagen i semifinal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag