”Är hon som tagit det här beslutet”

Därför gör Stina Nilsson helt rätt - enligt SportExpressens expert Tomas Pettersson
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: LISI NIESNER / BILDBYRÅN REUTERS

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. Stina Nilsson har dragits med en stressfraktur i revbenen.

Nu ger den svenska skidstjärnan upp säsongen.

– Jag behöver ge det tråkiga beskedet att jag inte kommer tävla mer i världscupen i år, säger Nilsson till SVT.

Redan i somras, under en löptur, drabbades Stina Nilsson av en spricka i revbenen och tvingades ställa in ett höghöjdsläger med landslaget i Frankrike.

– Hon var ute och sprang och ramlade olyckligt. Det var en ren olyckshändelse, sa damtränaren Stefan Thomson då.

26-åringen var tillbaka i tävling i början på säsongen men åkte på ett nytt bakslag under den första etappen av Tour de Ski. Stina Nilsson fick känningar i revbenet återigen och beslutade sig för att avbryta touren. 

Kort senare stod det klart att hon drabbats av en stressfraktur i revbenet – något som skulle innebära minst sex veckors frånvaro.

Stina Nilsson ger upp säsongen

Skidstjärnan har kämpat för att kunna göra en comeback i vinter men ger nu upp säsongen.

– Allt går som det ska i rehabiliteringen men jag behöver ge er det tråkiga beskedet att jag inte kommer tävla mer i världscupen i år, säger Stina Nilsson till SVT.

I morgon, lördag, börjar Ski Tour 2020 med start i Östersund. Därefter väntar ett antal världscuptävlingar som 26-åringen nu ställer in. 

– Jag vill inte riskera nästa säsong, säger hon.

Thomson: ”På lång sikt är det här klokt”

Landslagets damtränare Stefan Thomson om beskedet:

– Det är givetvis tråkigt. Det är tråkigt när det blir så att hon inte kan åka, säger han, och tillägger:

– Men under förutsättningarna som råder är det ett klokt beslut. På lång sikt är det här bra, men på kort sikt väldigt tråkigt, för Stina är en av våra bästa åkare.

Hur har ni resonerat kring beslutet? 

– Det gäller hela tiden att väga för och emot och inte chansa. Det är trots allt en mästerskapsfri säsong. Så man ska se till att man göra saker på rätt sätt och får en bra rehab till det som väntar. På lång sikt är det här det kloka att göra.

Landslagsläkaren: ”Det är hon som tagit beslutet”

Landslagsläkaren Magnus Oscarsson berättar att beslutet framför allt har legat hos Stina Nilsson själv.

– Det är framför allt hon som känt som inte vill stressa fram en start i en tävling som i det stora hela har en mindre betydelse. Utan hon vill vara helt hel och frisk till kommande mästerskap. Hon ser det som en bra möjlighet att stärka svagare länkar och jobba mot mästerskapen, säger han.

Hade hon kunnat tävla mer den här säsongen?  

– Det är klart hon har möjlighet att stå till start i en av de sista tävlingarna sett till läkningstid. Men hon är väl ganska mycket så… Hon har satt upp ett nytt mål och det är mästerskapen. Det är hon som tagit det här beslutet.

– Hon har till störst del själv kommit fram till att det här är rätt beslut att ta, sen har vi funnits där för att resonera med henne.

Världscupsäsongen avslutas i Canmore, Kanada, den 20–21 mars. 


Fakta: Stina Nilsson

Ålder: 26 år.

Bor: Östersund. Uppvuxen i Malung

Klubb: IFK Mora.

Meriter: OS: 1 guld (sprint, 2018), 2 silver (sprintstafett och stafett, 2018), 2 brons (30 km, 2018, sprintstafett, 2014). VM: 2 guld (stafett och sprintstafett, 2019), 5 silver (sprint, 2019, stafett 2017, stafett, sprint och sprintstafett, 2015). 26 världscupsegrar, totalsegrare i sprintcupen 2019.

Aktuell: Tvåa i Jerringprisomröstningen 2019.

TV: Stina Nilsson om livet efter karriären

”Det är det jag kommer att sakna”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.