Foto: EurosportFoto: Eurosport
 Foto: Eurosport
Foto: EurosportFoto: Eurosport
 Foto: Eurosport

Stina Nilsson slog fyra norskor och vann

Publicerad

Stina Nilssons finaltaktik överrumplade konkurrenterna - och förbundskaptenen Rikard Grip.

Efter segern i sprinten i Tour de Canada berättar 22-åringen om beslutet bakom den offensiva starten.

– Jag ville ligga längst fram och vara i täten för att inte göra något dumt fall, säger Stina Nilsson.

Norskorna var i majoritet i damernas sprintfinal i kanadensiska Quebec på lördagskvällen. Kvartetten med Ingvild Flugstad Östberg, Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng och Astrid Jacobsen planerade att sätta stopp för den blågula duon och glida över mållinjen i samlad trupp. Men Stina Nilsson ville annorlunda.

22-åringen, som hade sällskap av landslagskollegan Ida Ingemarsdotter i finalen, öppnade tufft och tog direkt täten. Taktiken var tydlig: Nilsson planerade att hålla ledningen hela vägen i mål.

Oväntad taktik

Svenskans tuffa start förvånade många, inte minst förbundskaptenen Rikard Grip.

– Det var väldigt imponerande och lite oväntat att hon skulle gå så tidigt som hon gjorde i loppet. Jag tror norskorna hade förväntat sig att hon skulle vänta tills spurten, säger Grip som dock inte hade några invändningar på taktiken:

– Vi har pratat om att hon ska försöka vara offensiv, men kanske att hon skulle ha haft den andra positionen. Men samtidigt, är man pigg ska man försöka ta till vara på det.

Och Stina Nilsson hade krafter kvar till finalen. Hon utmanades av den norska cupledaren Maiken Caspersen Falla hela vägen in på mållinjen, men höll ifrån.

– Jag kände att det var en ganska trång bana bitvis och att jag inte ville ligga för långt bak i fältet. Jag lade upp det så att jag inte skulle bli stängd och det var en vinnande taktik, säger Stina Nilsson.

Men spurten med Caspersen Falla blev spännande.

– Först när vi körde över mållinjen visste jag att det skulle bli seger. Det var tajt, det var nog en fot som skilde oss åt, säger Stina Nilsson.

Tredje segern

Segern är Stina Nilssons tredje den här säsongen på världscupen.

– Jag var jätteglad, det är superkul. Jag har haft en jättebra säsong och tagit väldigt många steg i år och är supernöjd med hur det har blivit, säger Stina Nilsson.

Och förbundskaptenen Rikard Grip kan bara hålla med:

– Hon var bra med redan i fjol, men har tagit ytterligare ett steg i år. Och det är roligt att hon utvecklas successivt även i de traditionella loppen, säger Grip.

Efter loppet hyllades även Maiken Caspersen Falla på prisceremonin. Norskan, som slutade tvåa bakom Nilsson, säkrade segern i sprintcupen:

– Att vinna cupen har varit mitt mål hela säsongen och nu står jag här och har vunnit. Nu kan jag bara ha kul och njuta resten av touren, säger Falla.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag