Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stinas fall: ”Olyckligt – en ren olyckshändelse”

Foto: LISI NIESNER / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: BILDBYRÅN

Under morgonen åkte längdlandslaget till Frankrike för höghöjdsträning.

Men utan Stina Nilsson.

– Stina fick en spricka i ett revben efter ett fall och är inte helt symptomfri än, säger Magnus Oskarsson i ett pressmeddelande.

Längdlandslaget är på väg till Franska Font Romeu, ett populärt resemål för höghöjdsträning.

Tre veckor av träning väntar, och kommer ske på 1 850 meters höjd, vilket är samma höjd som OS-tävlingarna i Peking kommer att genomföras på år 2022.

– Vi samarbetar med SOK och NVC på det här lägret för att titta på hur de olika individerna reagerar på den höga höjden. Det blir bra erfarenhet inför OS om tre år då flera åkare aldrig tränat på höjd tidigare, säger herrtränare Mattias Nilsson.

Stina Nilsson saknas

Men längdstjärnan Stina Nilsson kommer inte att följa med på lägret, på grund av en skada.

– Stina fick en spricka i ett revben efter ett fall och är inte helt symptomfri än. Hon tränar på med viss anpassning, men är inte redo för läger, säger Magnus Oskarsson, landslagsläkare.

Tre veckor väntar och upplägget blir annorlunda än tidigare.

– Vi kör en lugn ingångsvecka och ökar sedan träningen successivt för att avsluta med mer högintensiva pass och träningsrace. Då får åkarna känna på hur det känns i kroppen att köra hårt på höjd, berättar damtränare Magnus Ingesson i ett pressmeddelande.

”En ren olyckshändelse”

Damtränaren Stefan Thomson utvecklar:

– Det var en liten olycka när hon var ute och tränade. Hon var ute och sprang och ramlade olyckligt. Det var en ren olyckshändelse.

När var det här?

– Det var för ungefär en och en halv vecka sen.

Vad innebär en spricka i revbenet för en längdskidåkare i augusti?

– Det är noga att det får läka nu, då ska det inte vara någon fara. Men så fort det handlar om skelett så tar det en liten stund innan man kan belasta, framför allt i stakning. Det går att göra mycket alternativ träning, men man missar det grenspecifika en stund. Men när det sker på den här tiden av året ska det inte vara någon större fara.

Så om allt går det som ska så påverkar det här inte säsongen på något sätt?

– Nej, nej. Absolut inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.