Stina Nilsson. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅNStina Nilsson. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Stina Nilsson. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅNFoto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
 Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅNFoto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
 Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Stina Nilsson kan skippa Tour de Ski

Publicerad

SKIDOR. Det är långt till Pyeongchang, Sydkorea och OS i februari.

Men Stina Nilsson har redan börjat resan – och när hon väl kommer fram ska hon vara ett av Sveriges främsta guldhopp.

Det kan innebära att världsstjärnan skippar Tour de Ski.

– Jag kommer nog att tänka efter en eller två gånger innan jag bestämmer mig, säger hon till TT.

I delar av norra Sverige håller vintern sitt grepp och långt ned i landet har det snöat i dagarna. Så lite skidåkningssnack med Nilsson med en dryg månad till midsommar känns inte malplacerat.

Hon har precis avslutat ett kortare träningsläger på skidor i landslagstränaren Ole Morten Iversens hemtrakter i Meråker, Norge.

Snart drar barmarksträningen i gång på allvar.

Tillsammans med några landslagskompisar och ett par tusen andra sprang Nilsson Scaniamilen i Södertälje på torsdagseftermiddagen.

– Jag älskar att springa, helst sakta och långt. Springa långt in i skogen och ensam på myrarna, säger hon.

Syftet?

Bli ännu starkare och uthålligare.

Målet?

En ännu vassare säsong – och ett lyckat OS.

Stolpe ut i Lahtis

Efter tre silver hemma i Falu-VM 2015, framgångarna i Tour de Ski runt senaste årsskiftet och den ena segern efter den andra i världscupen, kom Stina Nilsson till VM i Lahtis som det stora svenska guldhoppet.

Men fram till silvermedaljen i stafetten handlade det mest om besvikelser. Hon föll i sprintsemifinalen, kom 26:a i skiathlonen och missade precis medalj i sprintstafetten.

Själv kallade hon det ett "stolpe-ut"-mästerskap.

Kort senare var hon en vinnare igen i Drammens sprint. Och när hon vann spurtuppgörelsen med norskan Maiken Caspersen Falla i Quebec för två månader sedan nådde Nilsson en milstolpe.

En historisk sådan.

Det var vinterns nionde världscupseger och den sjätte i sprint. Ingen svensk har tidigare vunnit fler lopp i världscupen under en och samma säsong.

Dra ned på belastningen

TT: Hur ska du göra för att toppa förra säsongen?

– Jag ska fortsätta i samma spår som jag gjorde förra sommaren och det var väldigt utvecklande för mig. Det fungerade bra och jag ska försöka göra så mycket samma saker som då.

TT: Inget du funderar på kring träningsupplägget?

– Nej, i så fall är det att jag ska dra ned på träningen någon vecka för att ha lite marginal. Jag körde väldigt mycket förra året och det blev väldigt bra, men jag var bitvis också lite småskadad. Om det är något jag ska göra annorlunda så är det att dra ned på den totala belastningen.

TT: Hur kommer du i toppform till OS?

– Jag kommer att prioritera tävlingar för att komma i så gott slag som möjligt till mitten av februari nästa år. Därför blir det en utmaning att prioritera.

Fundera kring Tour de Ski

Tour de Ski är därför inget hon med självklarhet ställer upp i, trots succén senast och trots att hon gillar den intensiva tävlingsformen med flera lopp på kort tid.

– Hur det blir kan jag inte svara på nu. Jag hade årets bästa form under Tour de Ski, så det är en sak jag får ta med i beräkningarna om jag ska åka det eller inte.

TT: Vad är en lyckad nästa säsong för dig?

– Att jag får ut den potential jag tränar upp under sommaren. Jag tycker att jag tog steg förra säsongen både i skejt och i klassiskt. När jag var i form satt tekniken verkligen där den skulle.

Charlotte Kalla väljer sitt eget träningsupplägg utanför landslaget. Stina Nilsson tränar gärna och mycket på egen hand, men att ställa sig utanför landslagsorganisationen är inget alternativ för henne.

– I det skedet jag är i just nu i min karriär känner jag att det bästa är att vara med landslaget.

TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag