Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stina Nilsson hyllas – av norska rivaler

Foto: ANDRE PICHETTE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

TORSBY. Stina Nilsson ändrar fokus för att kunna utmana Therese Johaug i vinter.

Nu hyllas hon – av Johaugs lagkompisar.

– Höjer hon sig ett snäpp i distansloppen så kan hon vinna den totala världscupen, säger Heidi Weng.

Redan förra vintern visade Stina Nilsson att hon är att räkna med även i distansloppet.

26-åringen från Malung knäckte Therese Johaug på 10 kilometer klassiskt i Quebec – och blev därmed den enda åkaren i världen som lyckades slå Johaug i ett distanslopp.

Inför den här säsongen har Stina Nilsson justerat sin träning för att bli ännu bättre på de längre distanserna.

– Det är många som kommer satsa på den totala världscupen i vinter eftersom vi inte har något mästerskap. Det är många poäng som ska delas ut och jag känner att jag vill vara bra i så många grenar som möjligt, berättade Nilsson när SportExpressen träffade henne under lägret i Sollefteå för två veckor sedan.

De norska landslagsåkarna tror att Stina Nilsson tänker helt rätt.

”Mer rädd för Björgen”

Maiken Caspersen Falla, som vann VM-guld i sprint i Seefeld, förklarar att ett ökat fokus på distansträning inte heller behöver innebära att man tappar i sprint.

– Jag vet inte exakt hur Stina lägger upp sin träning, men jag har i alla fall blivit en bättre sprintåkare genom att träna mycket distans. I sprint är det oftast den med bäst uthållighet som lyckas, så länge man har bra fartegenskaper, säger Falla.

Så du räknar med att Stina Nilsson blir svårslagen även i vinter?

– Det finns ingenting som tyder på något annat.

NY STINA-SUCCÉ? Maiken Capsersen Falla och de norska landslagsåkarna tror på Stina Nilsson inför den nya säsongen.Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Heidi Weng har vunnit den totala världscupen två gånger om (2016/2017 och 2017/2018) och hon tror att Stina Nilsson har alla möjligheter att lyckas med samma bedrift.

– Stina har varit lite upp och ner i distansloppen, men förra säsongen tycker jag att hon imponerade. Hon höjde sig verkligen i Quebec, säger Weng.

– Hon kan bli väldigt, väldigt bra om hon får upp tempot i distansloppen. Då kommer hon bli väldigt svår att slå. Den dagen hon höjer sig ett snäpp där, då kan hon vinna den totala världscupen.

Är det speciellt att möta Stina Nilsson i ett distanslopp, med tanke på den avslutningen hon har?

– Hmm… jag har mött Marit Björgen förut och jag var mer rädd för henne än Stina Nilsson. Men Stina är otroligt stark och otrolig snabb. Det ser väldigt bra ut för henne.

Norska talangens utspel

En som verkligen ser fram emot att möta Stina Nilsson i vinter är Norges 20-åriga supertalang Kristine Stavås Skistad.

Hon ramlade i semifinalen på VM-sprinten och fick aldrig chansen att vara med och slåss om medaljerna. Efteråt förklarade hon att hon hade ”krossat” Stina Nilsson på upploppet om hon bara stått på benen.

– Jag står för det jag sa där, säger Skistad.

– Jag kände att jag hade en väldigt hög fart på upploppet där i Seefeld och jag uppnådde inte det som jag hade kunnat.

Hon tror också att Stina Nilsson kommer hålla en väldigt hög nivå i vinter, men pekar även ut flera andra svenskar.

– Jag tror att Maja Dahlqvist kan göra det bra. Hon har en väldigt bra spurt, det har jag lagt märke till. Jonna Sundling är också bra. Och sen kommer Maiken (Caspersen Falla) så klart vara väldigt stark.

Det blir nya dueller mellan Sverige och Norge, alltså?

– Ja, och det gillar jag. Det är motiverande. Det är alltid skönt att vinna mot svenskarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.