Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Eurosport.Foto: Eurosport.
 Foto: Eurosport.
Foto: Eurosport.Foto: Eurosport.
 Foto: Eurosport.
Foto: Eurosport.Foto: Eurosport.
 Foto: Eurosport.

Stina Nilsson fixade ny svensk sprintseger

Publicerad

I går vann Stina Nilsson.

I dag upprepade hon succén - när hon tillsammans med Ida Ingemarsdotter vann lagsprinten i Planica.

Det norska laget hade ingen chans när Nilsson satte in sitt ryck på sista sträckan.

– För min del gällde det att göra grovjobbet och ge Stina ett perfekt utgångsläge, säger Ida Ingemarsdotter.

Som väntat gick det norska förstalaget, med Heidi Weng och Astrid Uhrenholdt Jacobsen, upp i täten tidigt i loppet. Det svenska förstalaget med Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson hade inga dock problem att haka på tätt där bakom.

På det tredje varvet tryckte Heidi Weng på lite extra, och fältet sprack. Ida Ingemarsdotter lyckades limma norskan i ryggen, men såg sliten ut när det var dags för den näst sista växlingen.

Astrid Jacobsen kunde dock inte svara för samma forcering därefter, och inför det näst sista varvet hade Hanna Falk, som körde för det svenska andralaget, lyckats ta sig upp till en tredjeplats.

På den näst sista sträckan satte Heidi Weng återigen in ett ryck i den längsta stigningen, och fick några meter ner till de övriga. Men Ida Ingemarsdotter stod för en riktig krigarinsats, och åt i princip upp hela avståndet innan det var dags för sista sträckan - där Stina Nilsson gjorde upp mot Astrid Jacobsen.

"Hon gjorde det perfekt"

Där hade norskan ingen chans. Nilsson låg i rygg under stora delar av varvet, och satte sedan in stöten precis där hon gjorde det under lördagens individuella sprint - och kunde defilera in i mål.

– Ida gjorde det perfekt, jag fick det precis som jag ville. Jag är väldigt nöjd. Och det är kul, jag tycker Ida och jag fungerar bra som ett par, säger Nilsson i SVT:s sändning.

Nilssons fartökning påminde nästan om de som spurtfantomen Petter Northug brukar kunna stå för.

"Har en bra strategi"

– För min del gällde det att göra grovjobbet och ge Stina ett perfekt utgångsläge och jag tycker att jag lyckades bra med det i dag, säger Ida Ingemarsdotter.

– Heidi (Weng) försökte få mig att släppa men jag bet i.

Vad är det som gör att du och Stina Nilsson fungerar så bra ihop i lagsprinten?

– Vi har en bra strategi hur vi lägger upp loppen samtidigt som vi har lärt varandras styrkor.

Det tyska andralaget slutade trea. Sveriges andralag med Hanna Falk och Jonna Sundling höll ihop det bra på sista sträckan och gick i mål som fyra.

Federico Pellegrino stod för en imponerande avslutning på den sista sträckan, och såg till att Italien tog hem stafetten på herrsidan, före Frankrike 1 och 2.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag