Foto: Carl SandinFoto: Carl Sandin
 Foto: Carl Sandin
Foto: Antonio Bat / Epa / TtFoto: Antonio Bat / Epa / Tt
 Foto: Antonio Bat / Epa / Tt

Stina Nilsson diskad – i finalen i Drammen

Publicerad

DRAMMEN/STOCKHOLM. Stina Nilsson såg ut att ha fixat en tredjeplats i sprinten i Drammen. Men då kom resultattavlan – som visade att Nilsson hade blivit diskad i finalen.

Sverige lämnade in en protest mot beslutet, men fick avslag från den juryn.

– Hon störde två åkare, säger FIS:s tävlingschef Pierre Mignerey.

Fem svenskor nådde kvartsfinalerna i Drammen: Ida Ingemarsdotter, Stina Nilsson, Linn Sömskar, Jennie Öberg och Maria Nordström, som ersatte en sjuk Jonna Sundling.

Sprintspecialisterna Nilsson och Ingemarsdotter klarade sig vidare till semifinal. Där var Nilsson trea i sitt heat och tog sig vidare till final på tid, medan Ingemarsdotter åkte ut.

Stina Nilsson diskad

I finalen ledde hon länge, innan norska duon Majken Caspersen Falla och Ingvild Flugstad Östberg satte in en stöt och knep pallplats ett och pallplats två.

Men Nilsson mäktade med en tredjeplats – trodde vi alla. Efter att finalen var avklarad meddelade FIS att Nilsson blivit diskad i finalen. Diskningen berodde på att Nilsson bedömts ha hindrat en motståndare.

Nilsson hann åka ärevarv efter pallplatsen innan hon fick besked om diskningen, som innebär att hon blev nedflyttad till en sjätteplats.

"Det är deras beslut"

När Nilsson mötte SportExpressen var hon fåordig kring juryns straff.

– Det är deras beslut. Jag spekulerar inte i nåt sånt. Det är svårt för mig att kommentera, jag åker bara, jag har inte sett loppet.

Hur är det att först fira och sedan få reda på att man är diskad?

– Det är inte kul.

– Jag ska nog ändå vara glad. Jag tyckte att jag åkte bra.

Hur tänker du på vad det här innebär för sprintcupen?

– Jag tänker inte på det. Jag tänker bara att det är tråkigt att jag inte blir trea.

Sverige har protesterat

Förbundskapten Rikard Grip har diskuterat situationen med juryn.

– Det är situationen med finskan, Krista Pärmäkoski på upploppet. Stina kliver in bakom Ingvild. De anser att hon obstruerar finskan.

Hur ser du på situationen?

– Min personliga uppfattning är att det finns tillräckligt med plats. I och med att Stina kliver in tappar hon lite fart, vilket innebär att finskan får stanna upp ett stavtag, men vi har den döda vinkeln att ta hänsyn till också. Jag har respekt för beslutet, men det är verkligen, verkligen på gränsen att det ska vara något.

Kommer ni att protestera mot beslutet?

– Det har vi redan gjort. Det var två i juryn som tog det första beslutet. När vi protesterade tittade fem i juryn tillsammans på det, och de stod fast vid beslutet.

"Det är oerhört tråkigt"

Hur känns det då?

– Det är klart att det är surt. Hon har krigat och gör en väldigt bra final. Det är en sak om man gjort något väldigt tydligt, men de här gränsfallen gör att man blir extra frustrerad.

– Det är oerhört tråkigt. Men det är juryn som bestämmer.

"Vi har regler"

Och FIS:s tävlingschef Pierre Mignerey håller fast vid beslutet.

– Det är enkelt. Vi har obstruktionsregler. Reglerna säger att när man går mellan två skidåkare eller går om en skidåkare får man inte störa de andra åkarna, säger Mignerey när SportExpressen träffar honom vid juryns barack intill målområdet.

– Det var en liten glipa mellan Östberg och Pärmäkoski och Nilsson hoppade in och nuddade skidorna på båda två. Hon störde dem. Vi bestämde oss för att det var ett regelbrott.

Rikard Grip var här och hälsade på?

– Ja, Sverige lämnade in en officiell protest. Den fick avslag av juryn. Mer än så var det inte.

 

LÄS ANDERS BLOMQUISTS KRITIK MOT BESLUTET

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag