Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stina: ”Det är inte relevant”

Stina Nilsson.
Foto: SVEN LINDWALL
Stina Nilsson tog OS-guld i sprint.
Foto: SVEN LINDWALL

Efter OS-guldet i sprint och de tre övriga OS-medaljerna har Stina Nilsson tagit det lugnt några dagar hemma i Östersund. Men till skillnad mot bland annat Charlotte Kalla tävlar hon i helgen i Lahtis.

– Jag lämnade OS med bra form och vill försöka dra nytta av det, säger Nilsson.

Vilket OS det blev för Stina Nilsson. Förutom guldet i sprint tog hon två stafettsilver plus det överraskande bronset på 30 kilometer den sista tävlingsdagen. Många minns de starka känslor som vällde upp ur Nilsson efter sprintguldet.

– Men det var just där och då, säger Nilsson på telefon till TT.

TT: Hur rankar du OS-guldet kontra en seger i sprintcupen? Många säger ju att vinna en totalcup är ett bättre bevis på hur bra man är än att vinna en enstaka tävling som VM eller OS?

– För mig var det stora målet i år OS. Annars vill jag bara åka så bra som möjligt.

Kan vinna sprintcupen

Efter tre sprintsegrar i världscupen under säsongen ligger Nilsson på andra plats i sprintcupen, bara åtta poäng bakom OS-tvåan Maiken Caspersen Falla, Norge, och nio poäng före Sophie Caldwell, USA.

– Men det är inget jag tänker på. Jag kan bara påverka hur jag åker så jag tar en tävling i taget.

Tre sprinttävlingar återstår: lördagens fristilssprint i Lahtis, en klassisk sprint i Drammen på onsdag, och så fristilssprinten i Falun om två veckor. Och Nilsson har ett fint finalfacit i sprint. Det har blivit tio raka finalplatser i de senaste sprinttävlingar hon ställt upp.

– Men det är inte relevant. Det är just den aktuella tävling som gäller, säger Nilsson.

Rört sig minimalt

TT: Hur har uppmärksamheten varit hemma i Malung där du växte upp? Det sitter ju skyltar som hyllar dig när man åker genom orten.

– Jag har tyvärr inte hunnit till Malung ännu. Jag åkte direkt till Östersund och har försökt komma in i rätt tidszon och det har gått bra. Tyvärr så har det varit kallt, runt 25-30 minus så det blev inte så mycket skidåkning utan mest löpträning inomhus. Men jag har rört mig minimalt.

TT: Hur är det med övriga återstående världscuptävlingar, kör du dem också?

– Nej, jag avstår 10 kilometer på söndag i Lahtis för att fokusera på sprinten i Drammen. Däremot kommer jag att åka alla loppen i världscupavslutningen i Falun eftersom det är en minitour.

Tävlingarna i Falun avgörs 16-18 mars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.