Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stenhårda domen – Kalla sågas i Norge

Charlotte Kalla.Foto: BILDBYRÅN
Therese Johaug.Foto: BILDBYRÅN NORWAY
Calle Halfvarsson.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

Nu kommer den norska domen över Charlotte Kalla.

Och den är hård.

– För att Charlotte Kalla ska bli VM-drottning krävs det att norskorna, speciellt Johaug, blir förföljda av sjukdom och olycka, säger Birger Löfaldli, krönikör på Adresseavisen.

– Det är noll procents chans att Kalla blir bättre än Johaug i vinter, säger Camilla Vesteng, skidreporter på VG.

Sju veckor återstår till världscuppremiären i längdåkning i finska Ruka. Men redan nu börjar temperaturen stiga. 

Det är ju en på förhand glödhet säsong som väntar.

Inte minst i Norge:

Therese Johaug är tillbaka efter sin avstängning. Petter Northug gör comeback i landslaget. Och hur bra blir egentligen Johannes Hösflot Kläbo den här vintern?

Samtidigt i Sverige:

Ett urstarkt damlag gör sig redo för säsongen. Med åkare som Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Ebba Andersson i spetsen.

Men i Norge verkar man inte direkt oroliga. SportExpressen har varit i kontakt med fyra profilerade norska skidexperter - och de är tämligen överens om två saker:

1) Charlotte Kalla är chanslös mot Therese Johaug.

2) De svenska herrarna kommer att göra fiasko.

 

LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta

Urstark tro på Therese Johaug

I vinterns superduell Kalla vs Johaug är tron på den 30-åriga norskan urstark bland de norska experterna. Så här bedömer de till exempel svenskans chans att knäcka Johaug i världscupen.

– 20 procent, säger Petter S Skinstad, expert på TV2 Norge.

– 10 procent, säger Birger Löfaldli, krönikör på Adresseavisen.

– 3,14 procent, säger Öyvind Godö, skidreporter på Dagbladet.

– Noll procent, säger Camilla Vesteng, skidreporter på VG.

Petter S Skinstad är till exempel övertygad om att Therese Johaug kommer att hålla skyhög klass i sin comeback.

– Det är inget tvivel om vem som var bäst av de två senast de tävlade mot varandra - och inget talar för att styrkeförhållandet har förändrats, säger Skinstad.

Ingen av de fyra tror heller att Charlotte Kalla, annars känd för sina fenomenala formtoppningar till mästerskap, kan bli VM-drottning i Seefeld.

– För att Charlotte Kalla ska bli VM-drottning krävs det att norskorna, speciellt Johaug, blir förföljda av sjukdom och olycka, säger Birger Löfaldli, Adresseavisen.

 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta

"Behövs sjukdom eller skada"

Dagbladets Öyvind Godö är inne på samma spår:

– Då behövs det sjukdom eller skada för Johaug - samt att Sverige lyckas vinna både stafetten och sprintstafetten. 

– Träffar Kalla rätt med formtoppningen är ett individuellt guld realistiskt, som i OS. Men det räcker inte för att bli VM-drottning, menar Petter Skinstad.

– För att Kalla ska bli VM-drottning måste hon leverera guld i sprint. Men jag tror ändå inte det räcker. Och i sprint har väl Sverige en större favorit i sitt lag?, säger Camilla Vesteng.

Camilla Vesteng, Verdens Gang.Foto: ROBBAN ANDERSSON

På herrsidan är det ingen nyhet att Sverige är inne i en generationsväxling - och har problem. I VM i Lahtis 2017 eller i OS i Pyeongchang 2018 blev det inte en enda individuell svensk medalj.

Det blir det inte i Seefeld heller.

I alla fall om vi ska tro den delar av den norska expertisen.

– Nej, det ser mörkt ut. Återväxten har varit för svag. Och hur är det möjligt? Vi behöver ju svenska herrprofiler, säger Öyvind Godö.

– Nej, det blir helt enkelt inte medalj. Om nu inte Johan Olsson kan trolla som tränare, säger Camilla Vesteng. 

– Nej, jag är rädd för att Norge och de andra nationerna är för starka, säger Birger Löfaldli.

Öyvind Godö, Dagbladet.Foto: BILDBYRÅN

 

I december är det över för Halfvarsson

Calle Halfvarsson då? Den svenska stjärnan som norrmän i allmänhet (och Petter Northug i synnerhet) tycks älska att hacka på?

– Calle kommer väl att vara strålande i november och december. Men sen är det över, slår Öyvind Godö fast.

– Jag unnar honom en succé, men...jag är rädd att Calle än en gång kommer att lämna ett mästerskap utan guld, tror Birger Löfaldli.

Men en av experterna har faktiskt en helt annan åsikt. TV2 Norges Petter S Skinstad spekulerar i att detta kan bli Halfvarssons säsong:

– Jag tror faktiskt på Calle i vinter. Rapporterna säger att han är i bra slag, och jag tror också Calle tjänar på att få slå underifrån utan press.

Skinstad fortsätter:

– Klarar Calle att han hålla sig frisk kan Tour de ski bli väldigt spännande, lyckas han bra där är jag väldigt spänd på hur Calle tacklar pressen på väg in mot VM.

 

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/2135915196736640?__xts__[0]=68.ARCQlOBI7lV_I5h4azrQXwHxQeniUYHFu2z_VpB_elN_NkrK9-WkXML4mSMBFzxatJWyGPNs3SmKeFw8QEQ7d8qpoqg1LcksM5jFF3BV65qpyiqIz2Uc6egE56OCFoVHgh7HUfGbOFadejRX1FDaMIYVptBZ7sMXNsVSfx8kvy2ogVQVlwtWnQ&__tn__=-R