Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sprintstjärnan tillbaka: ”Osäker var jag står”

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Längdlandslaget förbereder sig för världscupen i Lillehammer.

Inte Oskar Svensson, som börjar bli kvitt ryggskadan.

Han laddar för Sverige-cup i Bruksvallarna, som SportExpressen sänder i helgen.

– Jag måste få kroppen att vakna, säger han.


Så här gör du för att se tävlingarna

Oskar Svensson åkte in på en femteplats i sprintfinalen på OS i Pyeongchang 2018. De senaste säsongerna har han varit den klarast lysande svenska stjärnan på herrsidan. Förra säsongen var 26-åringen fyra i sprintcupen och tia i den totala världscupen. 

I år har han ännu inte tävlat. Svensson har dragits med ryggproblem. Nu är han hemma i Östersund och de senaste veckorna har bestått av träning på rullband.

– Den (ryggen) har fortsatt krånglat till och från, men de senaste dagarna har det släppt ganska bra och jag har kört skidor som jag vill i några dagar, säger han. 

I helgen står han på start i Sverigecupen, Smart Energy Cup, i Bruksvallarna. 

– Vi velade fram och tillbaka om vad man ska göra framöver, men kom fram till att det är ett bra alternativ att komma till Bruksvallarna och testa så att allt håller.

Var världscupen i Lillehammer aldrig aktuell? 

– Vi pratade om det, men ryggen har krånglat lite mer än vi hoppats på, jag har inte kunnat köra så hårda pass att jag kan gå direkt in i Lillehammer. Jag måste få kroppen att vakna.

Svensson har inte tagit beslutet ensam. 

– Det är det medicinska teamet och jag har även hjälp av Marcus Bystedt (sjukgymnast och styrketränare i skidskyttelandslaget) och även Högan (Anders Högberg, herrtränare i längdlandslaget).

Siktar på världscup i Davos

På lördag väntar sprint i fristil och på söndag är det 15 kilometer klassiskt som gäller för herrarna, Svensson tänker köra båda loppen. Han tycker sig känna goda tendenser i kroppen. 

– Jag har inte kunnat köra riktigt hårt än på skidor, jag är lite osäker på var jag står och behöver köra något hårt pass innan jag är tillbaka på riktigt. 

– Men den fysiska känslan är ändå god, det är bra att man får genomkörare på snö. I Davos (världscup nästa helg) ska det nog gå.

Så du siktar på Davos? 

– Ja men absolut, det är planen. 

Uttagen till OS 

Svensson är en av de sex åkare som redan nu är uttagna till OS, som startar i februari. Förutom Svensson är det Frida Karlsson, Ebba Andersson, Jonna Sundling, Linn Svahn och Jens Burman. 

– En liten trygghet kanske, men samtidigt vill jag verkligen ut på tävlingar och prestera. Man är inte garanterad att få köra något bara för att man är uttagen till OS, jag vill visa för både ledningen och mig själv att jag kan köra snabbt. 

Inför säsongsdebuten på fredag är Svensson osäker på kroppen. 

– Vilken status kroppen är i är svårt att säga, det är något jag funderar på själv också. I och med avbräcket var det ett tag sedan jag körde mot något då alla andra har tävlat. 

– Jag tycker ändå att intervallerna jag kunnat köra på band, stavgång och så för att avlasta ryggen, har känts bra. Vet inte hur det blir med mer stakning och den belastningen. 

Förra året hölls den nationella premiären i Bruksvallarna. Då stakade sig långloppsstjärnan Max Novak till seger, framför övriga Sverigeeliten. 

– Det visar att det går att staka fort på den banan, man kan vinna både på fäste och stakning. I vanliga fall hade jag nog övervägt det, men jag känner att jag vill få in ett klassiskt lopp nu, men annars är det inte dumt.

SportExpressen sänder samtliga lopp från Smart Energy Cup, med start på fredag med sprint i Bruksvallarna.

Klicka här för mer info om hur du ser tävlingarna!

Norges förändring sågas

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.