Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Carl SandinFoto: Carl Sandin
 Foto: Carl Sandin
Foto: Carl SandinFoto: Carl Sandin
 Foto: Carl Sandin

Sofia Henriksson: "Är inget att skämmas för"

Publicerad

I mars i år berättade skidtalangen Sofia Henriksson själv att hon led av en ätstörning.

Nu hoppas hon att fler vågar prata öppet om sina problem.

– Sjukdomen är ingenting att skämmas för och det är synd att inte fler vågar berätta om sina problem, säger hon till Langrenn.com.

Hösten 2014 så slog 21-åriga Sofia Henriksson genom i de stora sammanhangen. Hon blev 12:a i sin världscupsdebut i Kuusamo och direkt började det pratas om en lysande framtid för supertalangen från Piteå.

Men vägen till toppen har inte varit spikrak. Direkt efter genombrottet började problemen hopa sig.

– Hösten 2014 var starten på en period då jag tappade vikt och saknade näring. Följderna blev att jag saknade energi såväl i som utanför skidspåret. Situationen blev ohållbar, säger hon till Langrenn.com.

Berättade om ätstörningen på sin blogg

I början på 2015 blev det känt att Henriksson missade U23-VM i Kazakstan och då valde hon själv att dela med sig av anledningen på sin blogg. Där skrev hon att hon led av en ätstörning.

– Givetvis var första reaktionen att jag blev jättebesviken. Det var ett stort mål och jag hade sett fram emot det länge. Men efter att ha smält har jag känt att det varit det rätta för att ta itu med problemet, sa hon då.

Och nu är hon tillbaka. Försäsongen har kantats av mindre problem men när världscupen går i Toblach i helgen så är Henriksson en av svenskarna på plats.

Vill att flera ska prata om det

Hon känner sig starkare än förr.

– När jag ser på allt i backspegeln så känns det som att jag har blivit starkare av det. Jag fick gott om tid att bygga upp min kropp igen, steg för steg.

Att dela med sig öppet om sina problem har hjälpt henne att bli bättre. Nu vill hon att fler vågar vara öppna.

– Jag hoppas att vi i framtiden ska kunna prata mer öppet kring frågor om ätstörningar. Bland annat för att kunna hjälpa andra och vidareförmedla kunskap.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag