Foto: Carl Sandin
 Foto: Carl Sandin

Sofia Henriksson, 20: Sveriges nästa stjärna

Publicerad

Sofia Henriksson, 20, var den stora blågula sensationen i världscuppremiären.

Hur stor potential hon har?

Hennes mentala coach Stig Wiklund håller inte igen.

– Jag har sagt det till henne: Hon ska dominera OS 2022, säger han.

För SportExpressen.se berättar Wiklund också om Henrikssons prestationsångest – och nycklarna för att hon ska bli vår nya Charlotte Kalla.

I skuggan av Therese Johaugs uppvisning svarade en svensk debutant för ett jättelopp i Kuusamo.

Sofia Henriksson, 20, blev tolva – i sin världscupdebut.

När SportExpressen.se träffade henne kort efter målgång var hon tagen.

– Jag fattar det knappt själv! Jag har inte hunnit smälta det än...

Henriksson, född och uppväxt i Piteå, gör sitt första år som senior och verkar redan nu vara redo att fajtas med världseliten.

Hennes mentala coach Stig Wiklund är imponerad.

– Hon är en mental tuffing! Jag är verkligen imponerad av henne. Vi har arbetat tillsammans i tre år och jag har sagt det hela tiden: Det här kommer att bli en världsstjärna.

"Gå för pallen"

Sofia Henriksson avslöjade inför loppet i Kuusamo att hon var väldigt nervös. Wiklund gav henne därför flera "mentala nyckelord" för att kunna fokusera och komma i balans.

– Arbetet började egentligen redan förra veckan, inför säsongspremiären i Bruksvallarna. Hon undrade om hon skulle sikta på plats 5-10, men då sa jag: "Gå för pallen!" Det är mentalt viktigt att tro på sig själv, att våga gå för pallen. Och jag tror det var väldigt betydelsefullt att hon tog den där andraplatsen i Bruksvallarna, säger Wiklund.

– Inför Kuusamo fick hon flera mentala nyckelord, precis som jag har jobbat med Johan Olsson och Emil Jönsson. Hon förberedde sig med dem kvällen före, för att hålla sitt fokus.

Du försökte lyfta hennes självförtroende?

– Ja, det gäller att våga tro på sig själv och att man har med sig det in i de här avgörande lägena.

– Du vet, när de här stora stjärnorna spänner ögonen i en och säger "här är jag, Marit Björgen, och här är jag, Therese Johaug" – då är det lätt att du backar och blir försiktig. Men då gäller det att vara mentalt tuff!

Om tårarna

Stig Wiklund tycker att Sofia Henriksson har gjort stora framsteg sen de började arbeta tillsammans för tre år sen.

Han är glad att hon redan som 17-åring insåg värdet av mental träning.

– Vi fann varandra väldigt snabbt. Det är en klämkäck tjej, hon är härlig! Glad och positiv. Men hon har också lite prestationsångest, vilket många unga idrottare har. Därför tror jag att det är bra att vi började samarbeta tidigt.

Hon verkar vara väldigt känslosam i samband med tävling? Vi såg henne gråta hysterisk efter andraplatsen i Bruksvallarna...

– Ja, hon är lite lik Emil Jönsson på det sättet. De är väldigt starka känslomässigt. Och då tror jag det är extra viktigt att ha den här mentala balansen. Att de går in i sig själva, att de målar upp de bilder som de vill se – och att de inte rycks med av provokationer och blir för besvikna när det händer saker.

– Det är risken med känslomänniskor: Att det kan fara åt bägge håll.

"Ska dominera OS 2022"

Vi blickar framåt lite. Hur ska Sofia resonera efter den här starka säsongsstarten?

– Nu gäller det att ha balans och distans till resultaten. Och jobba på. Varje dag, varje vecka, varje månad, varje år. Jag har sagt det till henne: Hon ska dominera OS 2020. Det tar tid.

– Ibland överskattar vi vad vi kan åstadkomma på kort tid och underskattar vad vi kan åstadkomma på lång tid. Det har jag och Sofia pratat mycket om. Det är inte nu hon ska vara som bäst – det är sen.

Avslutningsvis slår Stig Wiklund fast att motgångar kan vara nyttigt för en ung talang som Sofia Henriksson.

– Jag var jätteglad när hon inte kom med i landslaget inför den här säsongen, när Jonna Sundling kom med. Det var kanske det bästa som hänt! Att det inte går för fort, för lätt. Ibland är det bra med motgångar, för du blir så mentalt stark av det. Det är lätt att glömma bort det.

– Som jag brukar säga: Genom svårigheterna mot stjärnorna!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag