Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofia Henriksson, 20: Sveriges nästa stjärna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Carl Sandin

Sofia Henriksson, 20, var den stora blågula sensationen i världscuppremiären.

Hur stor potential hon har?

Hennes mentala coach Stig Wiklund håller inte igen.

– Jag har sagt det till henne: Hon ska dominera OS 2022, säger han.

För SportExpressen.se berättar Wiklund också om Henrikssons prestationsångest – och nycklarna för att hon ska bli vår nya Charlotte Kalla.

I skuggan av Therese Johaugs uppvisning svarade en svensk debutant för ett jättelopp i Kuusamo.

Sofia Henriksson, 20, blev tolva – i sin världscupdebut.

När SportExpressen.se träffade henne kort efter målgång var hon tagen.

– Jag fattar det knappt själv! Jag har inte hunnit smälta det än...

Henriksson, född och uppväxt i Piteå, gör sitt första år som senior och verkar redan nu vara redo att fajtas med världseliten.

Hennes mentala coach Stig Wiklund är imponerad.

– Hon är en mental tuffing! Jag är verkligen imponerad av henne. Vi har arbetat tillsammans i tre år och jag har sagt det hela tiden: Det här kommer att bli en världsstjärna.

"Gå för pallen"

Sofia Henriksson avslöjade inför loppet i Kuusamo att hon var väldigt nervös. Wiklund gav henne därför flera "mentala nyckelord" för att kunna fokusera och komma i balans.

– Arbetet började egentligen redan förra veckan, inför säsongspremiären i Bruksvallarna. Hon undrade om hon skulle sikta på plats 5-10, men då sa jag: "Gå för pallen!" Det är mentalt viktigt att tro på sig själv, att våga gå för pallen. Och jag tror det var väldigt betydelsefullt att hon tog den där andraplatsen i Bruksvallarna, säger Wiklund.

– Inför Kuusamo fick hon flera mentala nyckelord, precis som jag har jobbat med Johan Olsson och Emil Jönsson. Hon förberedde sig med dem kvällen före, för att hålla sitt fokus.

Du försökte lyfta hennes självförtroende?

– Ja, det gäller att våga tro på sig själv och att man har med sig det in i de här avgörande lägena.

– Du vet, när de här stora stjärnorna spänner ögonen i en och säger "här är jag, Marit Björgen, och här är jag, Therese Johaug" – då är det lätt att du backar och blir försiktig. Men då gäller det att vara mentalt tuff!

Om tårarna

Stig Wiklund tycker att Sofia Henriksson har gjort stora framsteg sen de började arbeta tillsammans för tre år sen.

Han är glad att hon redan som 17-åring insåg värdet av mental träning.

– Vi fann varandra väldigt snabbt. Det är en klämkäck tjej, hon är härlig! Glad och positiv. Men hon har också lite prestationsångest, vilket många unga idrottare har. Därför tror jag att det är bra att vi började samarbeta tidigt.

Hon verkar vara väldigt känslosam i samband med tävling? Vi såg henne gråta hysterisk efter andraplatsen i Bruksvallarna...

– Ja, hon är lite lik Emil Jönsson på det sättet. De är väldigt starka känslomässigt. Och då tror jag det är extra viktigt att ha den här mentala balansen. Att de går in i sig själva, att de målar upp de bilder som de vill se – och att de inte rycks med av provokationer och blir för besvikna när det händer saker.

– Det är risken med känslomänniskor: Att det kan fara åt bägge håll.

"Ska dominera OS 2022"

Vi blickar framåt lite. Hur ska Sofia resonera efter den här starka säsongsstarten?

– Nu gäller det att ha balans och distans till resultaten. Och jobba på. Varje dag, varje vecka, varje månad, varje år. Jag har sagt det till henne: Hon ska dominera OS 2020. Det tar tid.

– Ibland överskattar vi vad vi kan åstadkomma på kort tid och underskattar vad vi kan åstadkomma på lång tid. Det har jag och Sofia pratat mycket om. Det är inte nu hon ska vara som bäst – det är sen.

Avslutningsvis slår Stig Wiklund fast att motgångar kan vara nyttigt för en ung talang som Sofia Henriksson.

– Jag var jätteglad när hon inte kom med i landslaget inför den här säsongen, när Jonna Sundling kom med. Det var kanske det bästa som hänt! Att det inte går för fort, för lätt. Ibland är det bra med motgångar, för du blir så mentalt stark av det. Det är lätt att glömma bort det.

– Som jag brukar säga: Genom svårigheterna mot stjärnorna!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.